Етеричните масла са органични съединения, които се извличат от растения и имат невероятни лечебни свойства. Те могат да се използват превантивно или по време на боледуване. Техният невероятен лечебен ефект се дължи на способността им цялостно да укрепват имунната система и да стимулират тъканната регенерация, като усилват клетъчната активност и растеж. Етеричните масла имат антибактериални, антивирусни, антипаразитни качества, чрез които подпомагат тялото да преодолява различни инфекции.

Грейпфрут

Наричан един от „Седемте чудеса на Барбадос“, грейпфрутът е документиран за първи път през 1750 г. от Грифит Хюс. Известен със своя енергизиращ и ободряващ аромат, грейпфрутът помага за доброто настроение. Известен е и със своите почистващи и пречистващи свойства и често се използва в грижата за кожата. Етеричното масло от грейпфрут помага на тялото ни да се отърве от целулита, както и да отслабнем и да намалим натрупаните мазнини. Грейпфрутът потиска апетита. Той има и диуретични свойства, които могат да предотвратят задържането на вода.

Грейпфрутът също така спомага за поддържането на здравословен метаболизъм. Маслото от грейпфрут се използва често и при болки в гърлото, респираторни инфекции, умора, мускулни болки, артрит.

Поради естествените си детоксикиращи свойства може да подпомогне процесите, свързани с прочистване на черния дроб от токсини, активиране на лимфната система.
Внимание: Избягвайте да нанасяте върху откритите части на тялото преди излагане на слънце.

Някои приложения:

  • Добавете една или две капки в чаша вода, за да поддържате здравословния метаболизъм.
  • Масажирайте етеричното масло от грейпфрут върху целулита всяка сутрин и вечер.
  • За намаляване желанието за сладко: вдишайте директно от шишенцето, масажирайте 2-3 капки върху гръдния кош и китките.
  • При стрес: капнете 2-3 капки върху памучно тампонче заедно с малко кокосово масло. Втрийте върху китките, врата и гръдния кош.
  • За здрав вид на кожата: 1-2 капки грейпфрут с 1/2 ч.л. подходящо базово масло. Нанесете сместа върху засегнатите зони 1-2 пъти на ден.
  • За засилване на кръвообращението: капнете във ваната си 2-3 капки грейпфрут, леко разреден с растително масло. Нанесете и върху китките си.
  • За подпомагане на храносмилането: пригответе си масажен лосион с 3-5 капки грейпфрут и равни части кокосово масло и масло от жожоба. Втрийте сместа в абдоминалната област, за да подпомогнете храносмилането.
  • За повишаване на енергията и настроението: вдишайте директно от шишенцето с грейпфрут.
  • За здрав вид на косата: добавете 2-3 капки грейпфрут в шампоана или балсама си и масажирайте скалпа и косата.

ВНИМАНИЕ: Безразборното използване на етерични масла не е безопасно. Задължително е да се консултирате с ароматерапевт за това какви етерични масла и как да използвате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара