Омазняването на черния дроб трябва да се лекува, защото иначе завършва фатално. Около пробиотиците и диетите има много лицемерие. Не е важно просто да отслабнем, а с колко. Тези и още няколко актуални теми за здравословния начин на живот засегна доц. Волфганг Зийгхарт при среща с български журналисти. Той е консултант по гастроентерология във Wiener Privatklinik във Виена. В болницата са концентрирани най-новите медицински технологии и едни от най-добрите специалисти в Австрия, повечето университетски преподаватели. През 2015 г. е призната за най-добрата частна болница от всички пациенти с допълнително здравно осигуряване в страната. Тук идват да се лекуват хора от Русия, Румъния, арабските страни и цяла Европа.

Волфганг Зийгхарт е роден в САЩ в семейството на неврофизиолог, който е работил в лабораторията на Нобеловия лауреат Ерик Кандел в Йейл. Започва кариерата си в работната група по експериментална онкология към Клиниката по клинична фармакология на Медицинския университет във Виена. По-късно специализира вътрешна медицина, гастроентерология и хепатология и интензивна медицина и става доцент. Има много публикации в международни научни списания. От 2013 г. ръководи работната група по гастроинтестинална онкология на австрийското дружество по гастроентерология и хепатология. От 2017 г. преминава изцяло в частната практика като клиницист, което разширява неговите интереси, включвайки профилактика на рака на черния дроб и рака на дебелото черво.

Опасно ли е омазняването на черния дроб?

Натрупването на мазнини в черния дроб, известно като чернодробна стеатоза, засяга голяма част от хората, особено в развитите страни. 33% от възрастното население на САЩ има мазен (омазнен) черен дроб. Днес това се смята за обратимо състояние. Но ако не се вземат спешни мерки, мазнините могат до такава степен да попречат на чернодробните клетки да функционират нормално, че да се стигне до възпалителен процес – стеатохепатит.
NASH е болест, известна като Non alcoholic steatohepatitis. Допреди няколко години тя не се разпознаваше като отделна. Сега вече има достатъчно доказателства, че уврежда толкова сериозно черния дроб, колкото алкохолът. Разликата е, че от нея боледуват хора, които не злоупотребяват с алкохол. Затова,

когато ви кажат, че имате „мазен черен дроб“,

не е добре да махнете с ръка, защото наистина има защо да се безпокоите. Вярно е, че вече можем доста добре да контролираме вирусните хепатити и постигнахме голяма победа над хепатит С. Вярно е, че цирозите, причинени от вирусен хепатит, намаляват, но тези, причинени от стеатозен черен дроб… се увеличават! Да не забравяме, че нещата бързо се усложняват, когато действа повече от един негативен фактор.

Складиране за черни дни

В продължение на хиляди години хората са живели в среда, която не е гарантирала редовното приемане на храна. От еволюционна гледна точка така може да се обясни фактът, че излишните въглехидрати, мазнини и протеини се натрупват в организма за черни дни и че човешкото тяло не е в състояние да ги изхвърли. Един от най-важните източници на енергия са мазнините. Тъй като черният дроб е основното място за преработване на мазнините, естествено е те да се складират там.

Не твърдя, че трябва да изключите мазнините или плодовете от диетата си, а да ги балансирате. Защото ако пиете смути във високи дози всеки ден, фруктозата няма да се излъчи, а ще се запази в тялото ви. Можете да ядете и бял хляб, но зависи в какво количество. Важен е контролът на количеството на нездравословните храни. Както казва Парацелз „дозата прави едно нещо отрова или лекарство”.

Първата мярка срещу цирозата и рака

Отслабването е средство от първи ред в терапията на NASH. За него важи всичко, което един кардиолог би препоръчал на пациента си, за да се отърве от излишните мазнини. Внимание: необходимо е не просто намаляване на теглото до достигане на онези килограми, които съответстват на вашия ръст, пол и възраст.

Важно е да отслабнете с още 7 до 10%!

Ясно е, че причината за рака много рядко е само една. Естествено, храната е важна, но тя е кофактор и не е единствен. Аз съм привърженик на средиземноморската диета – използване предимно на зехтин, много зеленчуци, леко месо – повече червено, ядки, плодове.

За алкохола: Бъдете стратези!

40 грама алкохол за мъжете – примерно две бири, и два пъти по-малко за жените, е безвредното количество, с което организмът се справя безпроблемно, независимо от индивидуалните му особености. Планирайте консумацията на алкохол като добър стратег. Това означава да правите паузи: ако обичате алкохола, по-добре е да пиете в по-голямо количество един път седмично, отколкото всеки ден по малко.

Кафето пази от рак

Кафето намалява риска от рак на черния дроб. В последните европейски наръчници за чернодробния карцином кафето е признато като важен фактор за профилактика на рака. Няколко големи проучвания на статистически значими популации от хора, които пият дневно по 3-5 кафета, установяват, че те имат забележимо по-нисък риск да се сдобият с рак на черния дроб в сравнение с онези, които въобще не пият кафе. Ако попитате защо е така, няма да мога да отговоря, но вероятно се дължи на някоя от 2000-те различни субстанции, които се съдържат в кафето. Субстанция, различна от кофеина, защото и безкофеиновото кафе действа превантивно. Така че, ако имате риск от рак на черния дроб, консумирайте повече кафе и ще го редуцирате с 50%!

Кока-колата е вредна колкото алкохола

Средно образованите хора са наясно, че безалкохолните напитки не само не са полезни, но са и вредни. Но все още има хора, които не подозират, че кока-колата е опасна за черния дроб толкова, колкото алкохола: ако изпиете 4 големи бири и същото количество кока-кола, увреждането на черния дроб ще бъде еднакво, защото с кока-колата приемате много захар. В САЩ се консумират огромни количества безалкохолни напитки и там затлъстяването е голям проблем. Те тровят дългосрочно черния дроб. Затова не е изненадващо, че NASH е третата причина за трансплантация на черния дроб в САЩ. Друг проблем при младежите и подрастващите са енергийните напитки. Това са високо захарни питиета, натъпкани с химикали, които се консумират много често и се изпиват на един дъх.

Физическите упражнения – заедно с треньор

Не е достатъчно само да минете на друга диета, много важно е да промените и физическите натоварвания. За тази цел препоръчвам да работите заедно с треньор, който да направи ваша персонална програма за отслабване. Под негово наблюдение трябва да провеждате редовни тренировки, които да станат част от вашия живот – така както миете зъбите си всеки ден, така тренировките да се интегрират в ежедневието ви.

Ракът на черния дроб – рисковете от оперативна интервенция

Индикациите за отстраняване на рак на черния дроб традиционно са много строги, тъй като хепатоцелуларният карцином обикновено прогресира в цироза. Затова трябва да се пресметне рискът, който се поема с отстраняването на част от болния дроб, тъй като останалата част може въобще да не функционира. Затова основната задача на интердисциплинарния екип е да оцени обективно предоперативното състояние на пациента.

Ако операцията на хепатоцелуларния карцином е успешна, аз не бих прилагал допълнителна терапия, защото няма данни, че тя може да помогне. Това означава, че не изписвам никакви лекарства постоперативно, включително химиотерапия. Подхождам

строго индивидуално към всеки пациент

в зависимост от това колко голям е туморът, какъв е рискът от метастази, има ли допълнителни рискови фактори като затлъстяване, вирусен хепатит, злоупотреба с алкохол, автоимунно заболяване. През първата година след операцията викам болния на контролен преглед на всеки 3 месеца, а през втората година – на всеки 6 месеца.

Когато говорим за рак на черния дроб, имаме предвид рак, който се развива от чернодробните клетки. Но много често в черния дроб намираме метастази от рак на дебелото черво, което обикновено означава лоша прогноза за болния.

Полипът – бъдещият тумор

Днес се смята, че класическият начин за поява на рак на дебелото черво е от полип, който се изражда в раково образувание. Полипите растат предимно в правото черво, но където и да са, е важно да бъдат открити и отстранени навреме. По изключение рак може да се появи при хронично възпаление, характерно за болестта на Крон и улцерозния колит.

Според европейските наръчници първата колоноскопия трябва да се направи на 50-годишна възраст с цел търсене на полипи и други патологични отклонения. Според американските наръчници – още на 45-годишна възраст. В Австрия имаме голяма програма Quality Reassurance in Colonoscopy за гарантиране качество на колоноскопиите.

От роднините зависи първата колоноскопия

При фамилна обремененост за колоректален карцином се търси родствена връзка и по каква линия е тя – първа, втора, трета. Рискът за унаследяване е по първа линия. Ако се касае за пръв случай на рак у роднина по първа линия, ще го изпратя на първа колоноскопия 10 години преди възрастта, на която неговият роднина е диагностициран.
Следващият въпрос, който задавам, е на каква възраст са се разболели майката или бащата. Ако това се е случило на възраст под 50 години, може да става въпрос за ювенилен рак. Тогава третият въпрос е:

Има ли други видове рак в семейството? Възможно е да става въпрос за семейство с генетични мутации, които причиняват рак. Тоест, да се касае за генетичен синдром. Тогава изпращам пациента си на генетично изследване.

Почти никога не предписвам пробиотици

Много хора страдат от хроничен колит и много хора вземат пробиотици. Но по някакъв начин аз съм враг на пробиотиците. Не защото смятам, че не работят. А защото нищо не знам за тях и никой не знае дали са ефективни. Причината е, че повечето пробиотици не са тествани сериозно. Има много лицемерие около тях, липсват дългосрочни изследвания за тяхното действие, за страничните ефекти, евентуалните усложнения. Всички препоръчват да храним бебетата с пробиотично мляко. Всяка седмица четем колко важни са пробиотиците при деменция, депресия, напълняване. Твърди се, че

причината за всички болести е в червата,

а в същото време ние лекуваме хората с хранителни добавки… Това поведение не е адекватно! Първо трябва да решим важна ли е чревната флора (интестиналната микробиота) и ако отговорът е да, много внимателно трябва да подходим към нейното лечение: да тестваме сериозно пробиотиците, да документираме ефектите, страничните действия. Но днес фармацевтичните компании

не произвеждат лекарства за лечение на чревната флора,

а хранителни добавки и така заобикалят закона за лекарствените средства. Затова съм много критичен към тяхното използване. Такива сериозни изследвания могат да се направят, но те струват пари. Не казвам нищо против концепцията да се възстанови чревният дисбаланс, модифицирането на микробиотата е много интересно. Но на този етап предписвам пробиотик само при диария след лечение с антибиотик.

Същото е с диетите.

Винаги има диети, които широко се препоръчват като добри за отслабване. Но и те нямат дългосрочно проследяване. Ако хората, които са ги измислили, имат сериозен подход и намерения, те ще повторят наблюденията си през 5, 10 и 20 г. Ще ви напомня нещо отпреди двайсетина години. Тогава в Австрия на всяка жена в критична възраст се препоръчваше хормонозаместителна терапия. Гинеколозите казваха: „О, това ще ви направи щастлива и няма да ви се наложи да преживявате всички симптоми, свързани с климакса“. Затова всички жени над 50 години получаваха някаква хормонозаместителна терапия.

Какво се случи 15 г. по-късно?

Установиха увеличение на рак на яйчниците, на рака на гърдите. Което си беше ясно, че ще се случи: нали когато лекуваме рак на гърдата, блокираме производството на хормони, а сега даваме на милиони жени хормонозаместителна терапия за климакса. Това показа дългосрочното проучване. В резултат днес никой не взема хормони срещу симптомите на климактериума, което показва колко важно е дългосрочното наблюдание и преоценката на дадена стратегия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара