Лавандулата е била използвана и ценена от векове заради неповторимия си аромат и безбройните ползи. В древността египтяните и римляните са използвали лавандула за къпане, релаксация, както и за парфюм. Едно от най-полезните й свойства е това да успокоява кожата при раздразнения.

Лавандулата е широщо разпространена в народната медицина. Тя има нервоуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогонно влияние. Пикочогонното действие се дължи на терпинеола, а останалите действия – главно на етеричното масло.

Неслучайно я наричат „царицата на маслата“ – заради многобройните й приложения – за успокояване, за подобряване на съня, при изгаряния, рани, ожулвания, порязвания, при ухапване от насекомо, предотвратяване на белези, както и за разтриване при невралгични болки.

Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лавандуловото масло помагат при дерматити, екзема, псориазис и акне. Маслото е много подходящо и при варицела, при хрема и температура.

Лавандулата се бори с инфекции, успокоява стомашни проблеми и болки и подпомага храносмилането, помага при мигрени и главоболия, подпомага на сърцето и работата на сърдечно-съдовата система. При зъбобол и гърлобол се препоръчва гаргара с билката.

Лавандулата често се счита за задължително масло, което трябва да се съхранява винаги под ръка, благодарение на многостранните си приложения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара