С пълна зала, аплодисменти и много развълнуван екип премина премиерата на дългоочаквания игрален дебют на документалиста Светослав Драганов.

Филмът продължава една много силна серия от нови български филми, с която стартира годината. Историята, която е с автобиографични елементи, залага на автентичност и искреност. Режисьорът Светлослав Драганов подбира сам актьорите си, които са както утвърдени имена като Христо Петков, Мария Статулова, Сашка Братанова, Мирослава Гоговска, Борис Луканов, така и натуршчици. Големият коз е изборът на Христо Петков за ролята на Васил, който удивително точно претворява режисьорското алтер его във филма.

Снимки: Георги Ангелов

Филмът, чието първоначално заглавие е било „Директор на водопад“, е копродукция с Румъния, а от българска страна негови копродуценти са Светослав Драганов и Катя Тричкова, която стои зад успешните филми на Стефан Командарев. Ето какво казва Катя Тричкова пред БТА за филма:

„Смирен“ е по-скоро като ирония и като намигване за един човек, който се опитва да обуздае демоните си, да се помири със себе си, за да може да се помири с другите. Но за да извърви този път, той трябва да стане смирен. Ето защо заглавието е като намигане…

Сред гостите на филма в пълната зала Люмиер снощи бяха Стефан Командарев, Севда Шишманова, Виктор Чучков, Явор Гърдев, Крум Родригес, Мартичка Божилов, Владимир Люцканов, Мина Милева, Весела Казакова и др. Филмът беше посрещнат много топло и искрено от своята първа публика.

От 10-ти „Смирен“ тръгва по кината в избрани кина в София и страната. Екипът от актьорите и режисьора потеглят още на 10-ти на национално турне за представяне на филма, като първа точка от маршрута е град Враца – още на 10-ти февруари. Следват Пловдив, Благоевград, Ловеч и Търново.

Срещите с публиката ще продължат и през март, за да обхванат максимален брой градове в страната, практика, която разпространителите на филма No Blink възраждат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара