Изчезването на пчелите може да предизвика смъртта на 1,4 милиона души по света всяка година заради липса на опрашители, твърди изследване, публикувано в медицинското издание „Лансет“.

bee-543350_1280

По този начин годишната световна смъртност в глобален мащаб ще се увеличи допълнително с 3 процента. Този катастрофален сценарий би се получил от недостига на витамин А и на фолати /витамин B9 и фолиева киселина/, които са от жизнено значение за бременните жени и за малките деца. Ще бъде констатиран ръст и на инфарктите, инсултите и на някои видове ракови заболявания.

При липса на опрашители, предизвиканият недостиг от витамин А и от фолати, може дапороди ослепяване и увреждания на нервната система. Тези отрицателни въздействия върху здравето ще засегнат както развитите, така и развиващите се страни. Ако се стигне до сценарий, при който напълно изчезнат опрашителите, като пчелите например, 71 милиона души в страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от недостиг на витамин А. А 2,2 милиарда души, които имат подобен недостиг в консумацията, ще бъдат с още по-ограничен прием на тази важна съставка.

Едно спадане със 100 процента на „опрашващите услуги“ по света може да доведе доспадане на световните запаси от плодове с 22,9 на сто, на зеленчуци с 16, 3 на сто и с 22,9 на сто на орехи и ядки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара