Куршевел е разположен в сърцето на Ле Троа Вале (Les 3 Vallées  или в превод „Трите долини“), най-голямата свързана ски зона в света. Ле Троа Вале е дом на няколко ски курорта – Мерибел, Куршевел, Ла Тания, Вал Торенс, Ле Менюер, Сен Мартен, Ореле, Брид ли Бе. Но безспорно Куршевел е истинското диамантено бижу сред тях.

7

В най-голямата ски зона може да се насладите на 600 километра отлично обработени и поддържани писти и трасета, подходящи за абсолютно всякакви скиори и сноубордисти – от съвсем начинаещи до световни шампиони и любители на екстремните изживявания – 27 зелени, 44 сини, 40 червени и 9 черни, с надморска височина от 2740 м до 1300 м.

Тук се движите с лекота, минимум чакане, истинско удоволствие и пълна свобода – над 200-те лифта в Ле Троа Вале са високоскоростни. Невероятни условия, които биха накарали всеки тепърва откриващ света на зимните спортове да се влюби в тях завинаги.

Истински разкош са и околните гледки –

величественият Монблан и още десетки красиви аплийски върхове се разкриват пред погледите на скиорите и гостите на курорта.

Само за района на Куршевел пистите са 150 км – зелени, сини, червени и черни, 66 километра за ски бягане сред боровите гори и 62 лифта, в които се инвестира ежегодно. Пистите в Куршевел са покрити със сняг през целия ски сезон, започващ в началото на декември и продължаващ до края на април, благодарение на надморската височина, северното изложение на много от ски трасетата и 578-те ски оръдия, които се включват в помощ на природата при по-мека зима, покривайки 60% от ски зоната. Повече от половината машини са последно поколение с грижа за природата – използват по-малко вода, електричество и въздух.

8

Над 1000 ски инструктори на повече от 10 езика се грижат всички желаещи да се насладят на магията на белите писти. А повече от 50 ски патрула осъществяват ежедневен контрол на безопасността на пистите, което включва анализ и предотвратяване на всички потенциални лавини.

В Liberty Ride зоната, далеч от пистите, всички любители на адреналина могат да се наслаждават на пълната свобода на фрий райда на обезопасен, но необработен терен с дължина 1300 м и денивилация от 350 метра. Трудността на трасето е съизмерима с червена писта.

Куршевел неизменно

е определян като най-добрият ски курорт в Европа.

Той е и единственият във Франция, създаден на специално избрано място от нулата – през 1946 година на платото над Трите долини в Алпите.

6

Създателите на курорта търсели име и се спрели на това на малко селце по-надолу в планината. Него прекръстили на Долни Куршевел, което довело до бунтове. Заради това и всъщност били създадени три курорта Куршевел – селото, което сега е Куршевел 1550, Куршевел 1650 и Куршевел 1850. Цифрите би трябвало да указват надморската височина, но всъщност при най-високия от трите курорта това не е съвсем вярно. Неговата надморска височина е със 100 метра по-малка, а е кръстен така, за да е „по-висок“ от близкия Вал Д’Изер, които е на 1800 метра.

5Преди 4 години е направен нов опит за официални названия. Така Куршевел 1850 получава името Куршевел, Куршевел 1650 става Куршевел Морианд, а Куршевел 1550 – село Куршевел.

Не много дълго след създаването си Куршевел става най-модерното място за богатите и известните през зимата.

През 60-те тук са карали Бриджит Бардо и Елизабет Тейлър, а днес редовни по пистите му са принц Уилям и Кейт Мидълтън, испанското кралско семейство, саудитското кралско семейство, семейство Бекъм, Кристина Агилера, Джордж Клуни – малка част от известните и богатите гости на курорта, с които можеш да се разминеш. И, разбира се, Роман Абрамович и огромно количество руски богаташи, които пълнят Куршевел особено в седмицата след Нова година, когато в Русия се празнува Коледа.

1

Тук всичко – хотелите, ресторантите, заведенията, пистите, атракционите, магазините, обслужването – е изпипано до последен детайл с френски финес и без идея за спестяване.

В Куршевел нямате никакъв шанс да скучаете – курортът предлага повече от

45 различни дейности и забавления извън ските.

От шофиране на снегорини, през СПА процедури до уроци по готварство с шеф-готвачи, удостоявани със звезди от кулинарния гид „Мишлен“. Забавленията в Куршевел включват ледена пързалка за кънки, пътеки за ски бягане и ходене, спускане с шейни, детски площадки и зони за семейно забавление, полети с балон с топъл въздух, скачане с парашут и много други. Привечер пък можете да наемете хеликоптер, за да видите Монблан по залез. 111

Спускането с шейни се случва по специална писта, дълга 2,3 км и с 300 метра денивилация, която е осветена до 19,30 часа вечерта. До нея има две ски писти, специално създадени за деца – първата за 3-6-годишни, а втората –за 6-8-годишни. До тях води кабинков лифт.

Любителите на ски бягането имат на разположение 66 километра маркирани и поддържани трасета на различни нива. По 9 различни маршрута може да разгледате курорта, без да сваляте ските си. Създадени са маршрути и за любителите на катеренето.

3

В Куршевел може да покарате истински снегорин на цели 23 километра писти и трасета. Забавлението вече е достъпно и деца – малките гости на курорта над 6-годишна възраст управляват истински малки снегомобили след кратък курс.

В Куршевел е и най-високото летище в Европа –

неразривна част от историята на курорта. Легендарното място с изключителна гледка е създадено през 1961 г. на 2007 метра надморска височина. Тук е и единствената писта в Куршевел, която неизменно се чисти до основи от снега. Всяка зима се осъществяват над 6000 пътувания – трансфери от летищата в Женева и Лион, полети с хеликоптер и малки самолети, с въздушни балони. Летището е пресечна точка за любителите на адреналина. Ако искате да се насладите на зашеметяващите алпийски гледки от въздуха, може да изберете полет с хеликоптер или малък самолет. Балон с горещ въздух също е чудесен начин да разгледате  планинските върхове и сгушените в подножието им курорти и селища. С помощта на опитни инструктори може да скочите с парашут, да преживеете въздушна акробатика, парапланеризъм, делтапланеризъм.

2

Ресторантите – високо в планината на пистите и в самото селище, както и нощните заведения, са от световна класа.

Гастрономическото разнообразие е една от основните съставки

за уникалната атмосфера на Куршевел. В курорта ще откриете множество заведения за хранене за всеки вкус. 70-те ресторанта ще задоволят дори и най-строгите изисквания – както на феновете на традиционните ястия, така и на любителите на екзотичнатата кухня. В курорта има истинско звездно струпване на топ готвачи, отличавани нееднократно от кулинарната библия „Мишлен“.

Ако шопингът е вашата страст, то в Куршевел тя ще бъде изцяло задоволена – очакват ви над 100 магазина. Тук присъстват с бутици всички елитни модни и бижутерийни марки. Многобройни са и спортните магазини, които не само продават последния писък на ски модата както в облеклата, така и в оборудването, но и отдават под наем необходимата екипировка. В Куршевел се демонстрират не само спортни умения, но и висша спортна мода.

4

Всяка година календарът със събития, спортни и културни прояви в Куршевел е много богат – когато и през сезона да дойдете в курорта, ще откриете нещо интересно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара