Състоянието на 62-мата най-богати хора в света е равно на състоянието на половината човечество, или 3.5 милиарда души. Това гласят данните за 2015 г. на Oxfam – организацията, която се бори с бедността.

children-60654_960_720

От 2010 година насам богатството на най-богатите 62-а е нараснало с 44%, а на най-бедната половина на човечеството е намаляло с 41%. Само преди пет години състоянието на бедната половина от света се равняваше на състоянието на 388 най-богати хора. Днес те са само 62-а.

Най-богатият 1% от света скоро ще е по-богат от всички останали хора на земята.

„Икономическата система е изкривена, щом пропастта между най-бедните и най-богатите се увеличава“, коментират от Оксфорд, където е седалището на Oxfam.

Организацията не съобщава кои са най-богатите хора поименно. При предишното си изследване тя беше използвала класацията на Forbes, която през 2015 г. е оглавявана от Бил Гейтс и неговите 79 милиарда долара.

Изследването на Oxfam излиза само няколко дни преди Световния икономически форум в Давос. На него обаче няма да се дискутира огромното неравенство. Основна тема на форума е влиянието на технологиите.

Според Световната банка над милиард души на планетата живеят в нищета с по-малко от 1.90 долара на ден.

Възможността да регистрират компаниите си в офшорни зони позволява на капитала да спести 7.6 милиарда долара, които биха отишли за данъци. Това е повече от общия брутен вътрешен продукт на Германия и Великобритания, коментират още от Oxfam.

Същевременно Международната конфедерация на труда публикува изчисленията си, че 24 американски компании, между които Amazon, Walmart и Walt Disney притежават състояние, с което могат да купят Канада.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара