Проект за планински хотел в полите на Витоша, дело на младата българска архитектка Елизабет Ерменкова, е сред финалистите в ежегодния конкурс ARCH2O Students Week 8. В него участват студенти по архитектура от цял свят, като тази година са се състезавали общо 1153 проекта от 32 държави. Журито е номинирало 30 от тях за финалисти, сред които е и „Планински хотел Щастливеца” на Ерменкова. Това е и нейният дипломен проект, с който завършва магистратура по архитектура в Нов Български Университет.

1-(1)

Проектът представя разработка на терена на бившия хотел „Щастливеца”, разположен на северния склон на планина Витоша. През ноември 2007 г. хотелът е взривен и оттогава теренът остава празен и неизползваем. Мястото е обградено от високи борови гори и характерните за планината „каменни реки”,  често наричани още морени, поради визуалното сходство с тях. От него се открива панорамна гледка към град София. В непосредствена близост се намират хижа „Алеко”, последна станция на кабинков лифт Симеоново-Алеко, както и ски писти. Идейният проект представя изграждането на нов хотел на мястото на стария, като запазва въздействащото и контекстуално име „Щастливеца”.

1-(2)

1-(4)

Концепцията на проекта e базирана на закономерностите, по които се образуват кристалите в природата. Една от уникалните особености на тези тела е способността им да се самоограждат с плоски стени. Стените им се пресичат в ребра (ръбове), ребрата – във върхове (рогове). Архитектурният проект на хотела включва функционална вътрешна структура, остенена с кристални форми, съдържащи ребра, рогове и стени. Кристалните форми са врязани в плътен обем, който напомня на характерните за района каменни реки.

1-(5)

Двата обема функционират заедно като една структурна единица. Те изграждат стилна и привлекателна визия на съвременен планински 5-звезден хотел. Пространствените решения имат за цел да осигурят хармония, спокойствие и всички удобства, които са необходими както на гостите на хотела, така и на персонала.

1-(6)

Върху част от терена съществуват каменни реки, които са запазени и вписани в интериора на сградата. Те са превърнати в център на композицията, около който са развити двата обема. Обемите разделят сградата на две части, не само визуално, но и функционално. В кристалния обем са разположени ресторантът и хотелските стаи, с гледка към София или боровите гори на Витоша.

1-(7)

През етажите с хотелски стаи преминава атриум, който внася естествена светлина във фоайетата на всеки етаж. В плътния обем се помещават общите части на хотела, като фоайе, спа-център, магазини, детски кът, зали и малък панорамен бар-ресторант. Запазената част от съществуващите каменни реки присъства в интериора на фоайето, като над нея е изграден втори атриум.  Двата обема са свързани помежду си чрез подземен, партерен и първи етаж.

1-(8)

Създадени са много визуални връзки между отделните функционални пространства, които подканят гостите на хотела по вълнуващ и любопитен начин да ги посетят. Капацитетът на хотела е 88 човека (общо 39 стаи и апартамента).

1-(9)

1-(10)
1-(11)

1-(12)

1-(13)

1-(14)

от сп. „Наш дом“ 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара