Солта, а не само захарта, играе роля за поява на диабет, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от АФП. Авторите му смятат, че откритието им може да доведе до разработване на нови методи за превенция.

salt-91539_960_720

Прости ограничения, свързани с хранителния режим, като намаляване на едновременната консумация на сол и захар, биха могли да предотвратят поява на диабет тип 2. Учените стигнали до тези заключения, след като изследвали прасета джуджета, на които бил приложен стомашен байпас.

През последните няколко години над 200 000 души във Франция се подложиха на тази операция, като в много случаи резултатите са впечатляващи, що се отнася не само до загубата на телесно тегло , но и до диабета, който често е свързан със затлъстяване.

„Запитахме сме защо стомашният байпас е толкова ефикасен при диабет – бързо понижава нивото на гликемия дори преди да е намаляло телесното тегло“, заяви ръководителят на изследването проф. Франсоа Пату от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания в Лил.

Изследването с прасета джуджета, чието хранене напомня това на хората, позволило да се установи, че поглъщането на глюкоза от организма е намалено, когато се извършва единствено в долната част на тънкото черво както след стомашен байпас, а не в горната му част както в случаите, при които не е извършена подобна операция. Солта е нужна за поглъщането на глюкозата. „Като се отлага с помощта на операцията мигът, в който храната стига до жлъчката, се намалява поглъщането на глюкоза“, поясни проф. Пату.

За да потвърдят ролята на солта, учените дали големи количества сол на прасета джуджета и наблюдавали увеличаване на нивото на гликемия след храненето. Според учените получените резултати потвърждават влиянието на солта в храната за покачването на нивото на гликемия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара