Рецепта от кулинарно училище Amuse Bouche

mousse_032 (Copy)

Продукти:

банан – 1 бр.

масло – 15 г

захар – 50 г

сметана – 20 мл

коняк – 20 мл

Мус:

натурален шоколад – нарязан на ситно – 150 г

масло – 1 с.л.

захар – 60 г

яйца, разделени на жълтъци и белтъци – 2 бр.

животинска сметана – 80 мл

mousse_023 (Copy)

Приготвяне:

Първо карамелизирайте бананите: обелете и нарежете бананите на четвъртинги с по 1 см дебелина. Карамелизирайте захарта в подходящ съд на средна степен на котлона. След като цялата захар се стопи и карамелизира, добавете маслото и сметаната и разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Прибавете парченцата банан и коняк и гответе няколко минутки, докато станат златисти. След като се карамелизират, ги прехвърлете в подходящ съд да се охладят.

Направете муса: подгответе тенджера за водна баня с 2 см вода в нея. Вземете подходяща метална или стъклена купа, която е малко по-голяма от тенджерата и не влиза цялата вътре. Сложете в нея двата жълтъка и половината от захарта и започнете да разбивате с миксер, докато се получи гъста пухкава смес. Прибавете половината от сметаната и разбъркайте. Прехвърлете купата върху тенджерата и загрейте водата в нея. Продължавайте да разбивате с миксера и едновременно да загрявате на водната баня. Гответе крема по този начин, докато се сгъсти. Може би ще отнеме около 10-15 минути. Дръпнете купата настрана от водната баня и прибавете ситно нарязания шоколад, за да се стопи вътре. Разбъркайте, за да се получи хомогенна смес. Оставете крема да се охлади до стайна температура.

В чиста купа разбийте сметаната на меки връхчета и я смесете внимателно с шоколадовата смес.

В друга чиста купа разбийте белтъците с останалата половина от захарта, докато се получи гъст, лъскав сняг. Смесете ги към крема, без да прекалявате с разбъркването.

Сглобяване: сипете по 1-2 с.л. от карамелизираните банани в подходяща купичка или чаша. Допълнете съда с шоколадовия мус и оставете крема да стегне поне за 6 часа в хладилник.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара