Защо са нужни познания по самозащита в едно модерно общество, за което се предполага, че е осъзнато и е надскочило примитивното? Какви са ползите от бойните практики и защо да изберем тренировките по хапкидо като път към самоусъвършенстване и себепознание?

20160903_085638

Отговорите дава майстор Красимир Гергинов – VII дан таекуон-до ITF. Той практикува и едновременно преподава бойни изкуства повече от 37 години. Основател е на един от най-успешните бойни клубове в страната – ABC Fight Club. Международен инструктор и международен съдия по таекуон-до ITF, многократен републикански шампион, треньор на националния отбор, вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF в периода 1999 – 2013 г.

Ето и неговите съвети:

Уседналият начин на живот на модерния човек, цифровизацията, големият технологичен скок са довели до разрушаване баланса между физическото тяло и психиката. С времето са се

притъпили вродените инстинкти на човека

и безусловни рефлекси за самозащита. И при поява на елементарни ситуации в ежедневието, съвременният човек се оказва фактически неспособен да се защити. Защото дори и като общество да сме достигнали висока степен на колективна осъзнатост, хората сме с различни нива на развитие и на някои от нас поведението и реакциите са непредвидими.

14233176_1214616511913368_839806522501911781_n

В повечето случаи жертви на нападение и агресия стават жените и децата. Защото се предполага, че са по-слаби и беззащитни. Предимството при тях е елементът на изненадата, тъй като нападателят не очаква ответен удар. Чрез хапкидо дамите напълно реално и ефективно могат да усвоят техники на самозащита. На първо място, при евентуален инцидент на улицата, тези познания ще им дадат възможност да избегнат момента на вцепенението и бързо да разберат какво се случва. При повечето нападения психологическият шок е много по-голям отколкото физическите поражения. С тренировки може да се постигне

овладяване на емоциите и запазване на самообладание,

съответно да се реагира по най-правилния начин. Защото когато човек е в покой, действа чрез инстинктите си. Спокойствието дава възможност за адекватен отговор, но разбира се, са нужни и технически умения, добра физическа форма и мускули.

IMG_5003

Ако една личност работи върху себе си по методиката на бойните изкуства, развива духа и тялото си, то е много по-голяма вероятността да избегне ситуации на нападение на улицата. Човек е в пъти по-уверен и подготвен психически да реагира. Дори тези практики дават умения, чрез които може да се предвиди дадено събитие. Тренираните хора са по-наблюдателни, имат силно развито периферно зрение. Чрез тренировките се развиват всички човешки сетива зрение, слух, обоняние, вкус, осезание и равновесие, усещане за болка и интуиция. Методиката на бойните изкуства е такава, че се започва с физически упражнения и когато тялото придобие форма, се балансира с

упражнения за ума и психиката

Упражняват се такива качества като бързина, наблюдателност, усещане за дистанция. Тренира се погледът с различни движения, които са специфични за бойните изкуства. Другите спортове също развиват тялото, но не е толкова застъпена концепцията да се развиват в едно тялото и умът.

IMG_5370

Въпреки че хапкидо е древно корейско бойно изкуство за самоотбрана без оръжие, то съвременните тренировки са превъзходна ефективна система за активен и здравословен начин на живот, физическа и психическа подготовка. Хапкидо е комбинация от разнородни техники на захвати, ключове, удари, блокове от право, седнало и легнало положение, игра с центъра на тежестта, включително и психологически похвати. Освен върху техниката, се работи и с дихателни упражнения, върху познанието за устройството на човешкото тяло, психология, акупунктура, което пък дава неограничена възможност за тренировки и израстване.

Хапкидо е подходящо и за жени, и за деца.

Всички техники се заучават само чрез тренировки и чрез личен практически опит. Започва се с идеята за самозащита, но това е и път към себепознание, самоусъвършенстване и победа над самия себе си.

20160904_082353

Научаването на практическите умения изисква постоянство и зависи до какво ниво на развитие си е поставил за цел да достигне трениращият. Преди всичко е нужно постоянство – първоначално поне 4 пъти в седмицата, за да може тези умения да се превърнат в рефлекси.

Освен самозащита, идеята на бойните изкуства е пълна трансформация на тяло и дух. Трансформация чрез физически упражнения, дисциплина и уважение. Тренирайки волята си, Аз-ът отваря път навътре към себе си, става по-силен – физически и духовно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара