„Ха! Женски тираж…“

bingo-1044718_960_720

Това каза преди 20 и нагоре години в една неделна вечер в редакцията на някогашния вестник „Континент“ Володя Стратиев. С две думи обясни резултатите от тотото – дългоочакваният джакпот тогава се бе паднал на няколко късметлии. Той бе сигурен, че всички са жени.

„Изтеглените числа са до 30, няма по-нагоре. Точно жените играят с дати – раждане, сватба, такива неща“, обясни Вовата. Приех го като чиста монета.  Самата аз започнах да играя тото едва в последните години – не защото избягвам хазарта. Заобикалям го. Но вече имам достатъчно дати, достойни за залог. Адрес, дата на сватбата, рождени дни на две деца и двама родители. Шест са ми достатъчни. Играя само при натрупан огромен джакпот, защото съм го обещала наляво и надясно.

Засега спортът печели.

Извън хазарта – каквото и да си говорим, важното е накрая уравнението да излезе. Да не вдигнеш над 140 – нито кръвното, нито скоростта. Да си в свои води, свои граници – по възможност да не ги „слепиш“ в пика на напрегнат ден. Да бръкнеш в стара чанта за 2 лева и да намериш забравени 20. Да си научен на 2 и 200 е най-добре.

От събуждането си сутрин влизам в уравнения с много неизвестни, а решението се подчинява на отдавна забравени или никога ненаучени  математически закони. Ставането в 6-6.15 заради едното дете се редува с надигане от леглото към 7 без малко, за да изпратя второто – но вкарването в график остава валидна задача за цялото ми същество. Броя минутите за сутрешен фейсбук, вадя четвъртинката час за политически брътвежи от тв екрана, прибавям умножено по две времето за музика и получавам стартов пакет за деня. Та първото число е 7.

СедмИцата е култ.

И през отпуската си ставам в 7. Насрочвам срещите си за 7 и половина вечерно време по стар навик – да видя водещите новини и да стигна навреме. Един от ранните ми спомени за музикален филм е „Седмина братя за седем сестри“. Но не повторих гледане на „Седем“.

lotto-484782_960_720

Това е първият ми, безотказен отговор за любимо число. Живея на седми номер почти през целия си живот. Профилната ми снимка пропагандира този факт и пристрастията ми. Щом вратата се затръшне зад гърба ми, вече съм опростила уравнението си чрез групиране и прилагане на прости формули. 3 км до работата, взети с такси, съкращават до нула възможността за минус 400 калории, изработени със стегната крачка за около 25 минути. Прибавяме или изваждаме обедната почивка поради плаващите й граници, умножаваме по вредно хапване на крак и получаваме 13. Няма нужда да обяснявам защо. Но не играя с него.

Играя със строго мои женски числа. Проверявам кои са изтеглени само в случаите, в които съм

подала молба за джакпот

Ако нямам фиш, не гледам резултатите. Искам да си спестя ужаса да видя моите шест, изтеглени в тираж, който съм пренебрегнала.

А тотопунктът е в съседство. Ежедневието ми предполага малка забежка срещу 2,90… Инцидентно бягство от рутинния маршрут с идеята да тръшна десетките си спечелени левове за екскурзия до Одрин. Но досега и 10 не съм спечелила.

Маршрутите ми са подчинени на две правила – за мен няма закон за преките пътеки,  и настъпвам малките кръгли капаци на шахти. На късмет са, говореха съучениците ми през 80-те. Големите прескачам – независимо от моите навършени 45. Може да не носят нещастие, но кой знае? Никой не се е върнал, че да каже. Е, една жена падна в отворена шахта, но се отърва само със счупен крак и публикация във вестниците.

След всяко мръдване встрани от рутината

на деня всекидневната математика ме връща обратно. Докато броя задачите, парите за ток и вода, хвърчащите бележки, неизбежните фактури и подреждам личния си хаос, проверявам в нета колко дни е училищната ваканция. Умножавам по Х – разходи в градски условия, и по У – колко ще отиде за почивка на село. Правя сравнителен анализ, прибавям рисковия фактор 4G и взимам решения. Само час по-късно се налага да решавам за събития след три сезона. Броя наум, записвам, пазарувам, хвърлям едно око на кварталното тото, джакпотът е мизерен, не участвам, минус 200 калории подтичване из квартала, и 4 порции от всичко, моля.

За какво е цялата тази математика, когато отдавна е ясно, че отговорът е 42.

Но и с него не играя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара