Домашната библиотека на пътешественика по душа съдържа различни книги – пътеводители за идеи, романи за вдъхновение, книги на други теми за разсейване. А понякога се появява и по някоя, която успява да събере всичко това на едно място, заедно с гъделичкащото усещане за лично предизвикателство от всяка страница.

Challenges_cover2“203 предизвикателства за пътешественици” не е пътеводител, нито е роман или пътепис. Тя е провокация към твоето пътуващо Аз и е събрала 203 предизвикателства за всякакъв тип пътешественици – от начинаещи до напреднали.

Някои от предизвикателствата изискват съвсем буквално да надскочиш себе си, други ще те поканят да спреш за секунда и да бъдеш благодарен за това, което имаш. Някои ще ти предложат различна гледна точка, други ще ти дадат идеи за преживявания, които не ти е хрумвало да осъществиш досега. Специално внимание е обърнато на предизвикателствата, които можеш да изпълниш с приятели или с половинката си, както и на тези за собствения ти град, защото пътуването невинаги означава изминаване на стотици километри.

203 предизвикателства за пътешественици“ е замислена като книга, която да дадеш като подарък на някой, който искаш да предизвикаш. Но много често този, който има нужда от предизвикване, си първо самият ти“, споделят авторите на книгата Мария Ангелова и Ивалина Ненова.

Ето и 6 от 203-те предизвикателства в книгата

203Challenges_pic2

Предизвикателство за зимата: Потопи се в топъл минерален басейн на открито, докато вали сняг

В България и по света има много топли минерални басейни на открито. Колкото и да са приятни през лятото, най-невероятното усещане е да се потопиш в тях, когато е зима, от небето падат снежинки, а ти се киснеш в топла минерална вода и хич не ти пука за разни подробности, като мнението на синоптиците, или градусите на въздуха, които започват с “минус”…

Няколко идеи: Синята лагуна в Исландия е наречена така заради невероятния цвят, получен при комбинацията от сладка и солена морска вода. Намира се на 40 км от столицата на Исландия – Рейкявик. Синята лагуна съдържа около 6 милиона литра геотермална вода, която се подновява естествено на всеки 40 часа. Температурата е 37 градуса. Може да отидеш и в онсен. “Онсен” е японската дума за топъл минерален басейн, каквито там ги има много. Отиди в град Бепу на остров Кюшу с неговите „Девет ада“ – геотермални езера, всяко от които има различен цвят заради състава на минералите във водите им.

203Challenges_pic5

Предизвикателство за щастие и откриване на себе си: Приеми покана за кафе от непознати

Ако често пътуваш из отдалечени села и градчета (независимо дали в България, или в чужбина), няма как да не ти се е случвало непознати да те поканят на кафе след 3 минути разговор. Автоматичната реакция на градския човек е да откаже. Автоматичната реакция на истинския пътешественик е да приеме.

Защо да го направиш: Ако за тези хора беше затрудняващо да те поканят на кафе, те нямаше да го направят. Из малките населени места, където всички се познават, новите хора (да, това си ти!) са интересни и внасят разнообразие. Освен ако не бързаш наистина много, седни и изпий едно кафе. Веднъж в село Ж. едно такова кафе само 15 минути по-късно се превърна в опит на дядото да сватоса едно момиче от компанията с внука си. А това е добра история за маса и до днес.

203Challenges_pic1

Предизвикателство в собствения ти град: Качи се на покрива на сграда и виж града отвисоко

По света туристите са готови да се разделят със сериозни суми, за да се качат на Емпайър Стейт Билдинг или на други небостъргачи с наблюдателни площадки. Не го правят обаче в собствения си град, където удоволствието най-вероятно е безплатно. Дори да нямаш небостъргач наоколо, разпитай за висока сграда, в която можеш да влезеш безпрепятствено (все имаш приятел, който живее на 12-я етаж), за да се качиш на покрива и да изпиеш една лимонада с гледка.

203Challenges_pic3

Предизвикателство с приятели: Заведи приятел на пътуване-изненада

Наближава събота. Седите и мислите къде да отидете… и мислите и седите… и май повече седите, отколкото мислите… Звучи ли ти познато? Ако да, сега е моментът да организираш незабравимо пътуване за приятел.

Как да го направиш: Знаеш, че въпросната личност е на вълна “нови места”, остава да избереш място и да предоставиш само базова информация: къде и в колко часа да се чакате и какво да носи той (в зависимост от плана – удобни обувки, сандвичи, бинокъл, хамак, сушени червени боровинки…). В уреченото време се появи и в тържествено мълчание отведи приятеля си към транспортното средство. За още по-силен ефект, подготви и някакво специално преживяване на място (езда, среща с интересен човек и т.н.). Звучи ти като изненада за рожден ден? Няма нужда някой да има рожден ден, за да се почувства специален!

203Challenges_pic4

Предизвикателство за напреднали: Закуси вкъщи. Обядвай на 300 км. Вечеряй в чужбина.

А след това сподели преживяването в три снимки.

Защо да споделиш: Защото е доказано, че позитивните постове във фейсбук са “заразни” – всяко едно споделяне на положителна новина/факт/снимка води до още два позитивни поста сред приятелите ти.

Но преди да започнеш с предизвикателствата, направи си безплатно теста “Какъв пътешественик си?” на www.203.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара