Ашваганда, наричана още „индийски женшен“ или „зимна череша“,  е древна лечебна билка с множество ползи за здравето. Самото растение е малък храст с жълти цветя, което се намира в Индия и Северна Африка и екстрактът или прахът от корена му се използват за лечение на множество здравословни състояния и проблеми.

Авшагандата е вид супер добавка, която успява да намали чувството на тревожност, стреса, помага в борбата с депресията, повишава плодовитостта и тестостерона при мъже, стимулира имунната система и

засилва мозъчната функция.

Звучи твърде хубаво, за да е истина, но за наша радост историята и науката потвърждават тези твърдения!

Билката е една от най-важните в Аюрведа, което е форма на алтернативна медицина, базирана на индийските принципи за естествено и натурално лечение от преди повече от 3000 години. Тази форма на лечение е една от най-старите практики за лечение, познати на човечеството. Идеята е човек да намери баланс в живота си между ума, духа и тялото. По този начин ще успее да води пълноценен и здрав живот.

Ето няколко ползи от тази магическа билка:

1. Облекчава чувството на тревожност

Билката се използва от хиляди години като лек срещу стреса. Тя успява да повиши енергийните нива и да подобри концентрацията.

В едно проучване, при 64 души с хроничен стрес, 69% от тези, приемали добавки с ашваганда, съобщават за понижение на чувството за тревожност и безсънието.

В друго 6-седмично изследване показва, че 88% от хората, приемали билката съобщават за намаляване на чувството на тревожност.

2. Може да понижи нивата на кръвната захар

Проучвания показват, че ашваганда може да е полезна в борбата с високата кръвна захар.

Според едно от изследванията, билката повишава секрецията на инсулин и подобрява инсулиновата чувствителност в мускулните клетки. Други проучвания пък показват, че тя може да намали нивата на кръвната захар, както при здрави хора, така и при такива с диабет.

3. Възможно е да притежава противоракови свойства

Лабораторни и животински изследвания установили, че витаферинът – вид съединение, намерено в ашвагандата, спомага за индуциране на апоптоза, което е процес на програмирана смърт (самоунищожаване) в раковите клетки.

Съединението възпрепятства растежа на нови ракови клетки и се смята, че витаферинът насърчава образуването на реактивни кислородни видове в раковите клетки, нарушавайки тяхната функция.

Проучванията върху животни показват, че съединението успява да помогне за

лечение на няколко вида рак,

включително рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, мозъка и яйчниците.

Друго изследване на мишки с тумори в яйчниците, лекувани с витаферин (самостоятелно или в комбинация с противоракови лекарства), показва между 70-80% намаление на туморния растеж. Данните показвали и, че се предотвратява разпространението на ракови метастази в други органи.

Въпреки че няма доказателства за подобни ефекти на ашвагандата и при хората, според експерти настоящите изследвания са обнадеждаващи.

4. Може да намали нивата на кортизол

Кортизолът е по-известен като хормонът на стреса. Тялото го отделя, когато нивата на кръвната захар са твърде ниски, а надбъбречните жлези го отделят в отговор на стресови ситуации, които често са част от ежедневието ни.

За съжаление, високите нива на кортизол в тялото често стават хронични, което води до високи нива на кръвна захар и

излишно натрупване на мазнини около корема.

Проучванията показват, че ашвагандата успява да помогне за намаляване на нивата на кортизол в тялото. В едно проучване при хронично стресирани възрастни, тези, които приемали добавки с ашваганда, имали значително по-голямо намаляване в нивата на кортизол.

5. Може да намали симптомите на депресия

Въпреки че липсват задълбочени изследвания, няколко изследвания предполагат, че ашвагандата може да помогне за облекчение на депресивни състояния.

В 60-дневно проучване с 64 стресирани възрастни, тези, които приемали по 600 mg високо концентриран екстракт от ашваганда на ден ,съобщават, че усетли намаляване на тежките депресивни състояния.

6. Може да повиши тестостерона и плодовитостта при мъжете

Добавките от ашваганда могат да имат осезаем ефект върху нивата на тестостерон и репродуктивното здраве у мъжете.

Проучване сред 75 безплодни мъже, лекувани с ашваганда, показва повишение в степента на подвижност на сперматозоидите и значителен ръст в нивата на тестостерон.

7. Спомага за здрава имунна система

Изследвания са установили, че билката повишава активността на естествените имунни клетки, които се борят с инфекциите и ни помагат да сме здрави.

8. Може да понижи холестерола и триглицеридите

В допълнение към противовъзпалителните ефекти, ашвагандата може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, чрез намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите.

9. Може да подобри мозъчната функция, включително и паметта

Проучвания показват, че ашвагандата може да смекчи проблемите с паметта и да стимулира по-добра мозъчната функция.

Изследванията показват, че

билката насърчава антиоксидантна активност,

която предпазва нервните клетки от вредните свободни радикали.

Ашвагандата е лесно достъпна и безопасна за използване за повечето хора, но, разбира се, има и изключения. Важно е да четете и следвате внимателно инструкциите, когато приемате билката. Препоръчителната доза зависи главно от вида на добавката и производителя ѝ.

Хора, които трябва да избягват приемането на ашваганда, са:

бреммени и кърмещи жени, хора с автоимунни заболявания, хора с ревматоиден артрит, лупус, диабет тип 1, болест на Хашимото и хора, приемащи лекарства за щитовидната жлеза.

Както с повечето добавки-лекарства е възможно да има нежелани странични ефекти. Ако се интересувате от приема на ашваганда, ето потенциалните, за които трябва да знаете – гадене, разстроен стомах, диария и сънливост.

Ашвагандата е кралицата на билките и е любима на редица народи, почитатели на естествените лекове. Включването на тази малка добавка в ежедневието ни може да бъде лесен и ефективен начин за подобряване на здравето и качеството на живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара