Точно 50 дни преди Коледа, на 5 ноември, предаването „Библиотеката“ стартира кампанията за най-добра книга на 2021 година. Решението е на зрителите на Българската национална телевизия.

Във време на изборни страсти „Библиотеката“ кани своите любознателни и верни зрители на един различен дебат: Коя е книгата на 2021 г.?

Всеки, който иска да участва в гласуването, трябва да изпрати предложението си в страниците на предаването във Фейсбук и Инстаграм на  /@bibliotekata_bnt/ или на имейл bibliotekata@bnt.bg. По желание, може да посочи и защо избира съответната книга. Единственото условие е тя да е издадена през 2021 г.

Коя е книгата на годината,

според зрителите на „Библиотеката”, ще стане ясно в последното издание на предаването за 2021 г. – на 26 декември. Някои от зрителите, които са се включили с предложения в търсенето ще получат и специални книжни награди и срещи с български писатели.

За предаването

От 1 февруари 2021 г. предаването „Библиотеката“ по БНТ 1 е с изцяло нов облик и нов водещ. Анна Ангелова поема формата, като целта е предаването да бъде ексклузивна територия за книги, хора и идеи.

В обновеното предаване се обособят отделни сегменти като: „Музикална библиотека“, „Кино библиотека“ и др. В рубриката „Литература без граници“ ще бъдат представяни интервюта с чуждестранни автори и ще се търси тяхната гледна точка към света днес. Детската литература и светът на илюстрациите остават на фокус, но към тях ще добавим електронните и аудиокнигите.

Биографиите и автобиографиите, както и изданията за пътешественици са сред най-търсените през последните години, затова „Библиотеката“ ще отдели време и за тях. Анна Ангелова надниква и в библиотеките на известни личности и разбира какво четат те и кои са

книгите, които са им повлияли и са ги променили.

„Няма да пропуснем детската литература и света на илюстрациите, но ще добавим и акцент върху електронните и аудиокнигите. Нашата мисия е да отключим сетивата на повече хора към литературата, защото човек е това, което чете, слуша и гледа. Важно е да бъдем в крак с времето“ допълва водещата Ангелова.

„Библиотеката“ е наследник на едноименното предаване от 2006 г. с автор и водещ Георги Тенев. През годините водещи на предаването са били още Андрей Захариев, Георги Ангелов, Надежда Московска, Николай Колев.

Предаването се излъчва всяка неделя от 15:30 часа по БНТ1, с повторения по БНТ2 и БНТ4.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара