Никой не планира да направи един залог и да съсипе живота си. Не. Хазартът започва случайно. В ден, когато родителите ти не те разбират или пък гаджето ти те е зарязало. Мотаеш се сам или с приятели. Леко скучно. Малко самотно. Някак прецакано. Светът сивее и изглежда скапано място. Липсва нещо, трябва по-силна емоция. Сварка или белот? А талончета и билярд? Но нека да е на вързано, че да е яко, вълнуващо. Или отиваш в казиното. То е лесно достъпно. Вътре е шумно, навсякъде светят екрани с обещания за големи печалби. Няма часовници – да не ти пука за времето. Живи игри, ротативки, рулетки, еврофутбол. Ще вкараш малко пари, ей така, просто за тръпката. Току-виж върже. Иииии…

Здрасти! Първия път обикновено печелиш. За да ти хареса, хазартът ще те излъже. Ще блъсне адреналина ти нависоко. Ще ти прошушне, че си велик. Че вадиш пари без усилие. Че си оправяш живота. Че ето така си щастлив. Хазартът винаги лъже, като

приспива всяка болка.

За да заложиш пак. А още дори не знаеш какво е болка. Какъв удар ще ти нанесе хазартът! И, че единствената ти печалба е мястото ти в ада на една от най-тежките зависимости! Да, пътят е толкова кратък. Изслушай ме, ако не вярваш! След първата печалба следва интересното. Залагаш пак. И пак. И пак. Губиш представа за пространство и време. Не разбираш, че са изминали часове, дни, месеци и години… животът ти. Уж печелиш, а парите свършват, изтичат. Ротативките шумят, рулетките се въртят, крупиетата – фалшиво усмихнати. Кафенце? Безалкохолно? Цигари? Безплатно. А нещо по-твърдо? Също безплатно! Ами дайте едно! От безплатното, което плащаш с живота си.

Здрасти! Зависимостите често се кръстосват. Бутилките, дозите и залозите се увеличават. Алкохолът се смесва с дрогата, а рулетката край тях се върти. А на теб ти трябват все повече пари, за

да храниш умопобърканата си страст.

Извън реалността си, затова пропускаш момента, когато в главата ти бръмва: „Май трябва да спра да залагам!“. Но не спираш. После пак: „Време е да престана!“. Но продължаваш. Като слепец не виждаш, че уж печелиш, но само губиш. Звъниш за заеми на приятели – губиш. Теглиш кредити – губиш. Залагаш лаптопи, телефони, изнасяш златото от вкъщи – губиш, бъркаш в чантата на мама и в потрфейла на татко – губиш, измъкваш всичко ценно и го залагаш – губиш. Бързи кредити, заложни къщи, лихвари – губиш. Изхвърлят те от дома ти, но пак играеш и губиш, губиш. Губиш всичко… което отдавна нямаш.

Здрасти! Не те ли предупреждаваха, че хазартът е ненаситен и е до гроб?! Че ще отвлече тялото и ума ти, образованието, уменията и талантите ти, парите, имотите, близките ти! А животът ти страховито ще се смалява и ще изчезва от очите ти. И ето… пред тебе вече зеят само улицата, затвора, лудницата или смъртта. Да, кратък е пътят. Как се случи и кога?!

Нали не планираше да се самовзривиш?!

Здрасти! Хазартът не е забавление, както те убеждават билбордовете и рекламите. Те не ти казват колко бързо хората губят ума си и всичките си притежания и как обезумели скачат от покривите. Там не пише, че хазартът е симптом на тежко духовно заболяване. И че не се бори за парите ти – има си достатъчно. Иска те с пари само за да те изплюе с презрение, когато те свършат. Хазартът воюва за нещо далеч по-голямо: за душата ти. Целта му е да ти вземе светлото и доброто, човешкото. И с наслада да гледа как пропадаш в бездната на помътеното си безумие. Хазартът те иска обезличен, обезчовечен. Хазартът си има закони. Основният: там няма печалба. Каквото и да спечелиш – пак ще го загубиш. Но най-вече губиш себе си.

Здрасти! Може да се случи на всеки. Без значение от възраст, раса, пол, образование, семейно положение. Хазартът е объркващ, коварен и всемогъщ. Влезеш ли в капана му, рано или късно ще станеш престъпник.

Ще лъжеш, манипулираш, крадеш,

просиш, проституираш! Ще трупаш планини от дългове, срам, вина, безсъние, депресии, панически атаки, скърцане със зъби и разкъсващи болки! Ще се молиш да спреш, но обсебено няма да можеш да спреш да залагаш. На живо или онлайн. На ротативка, рулетка, еврофутбол, покер маса. Все едно на какво, защото ще мислиш само за хазарт, а ако въобще успееш да заспиш – ще го сънуваш. Ще изтрещиш, ще откачиш, сам няма да можеш да се познаеш, сам няма да можеш да си се спомниш. Ще си смазан и унижен, ще си в тъмното и страшното. Без посока и часовник. Съвсем сам. И напълно безсилен.

Здрасти! Милиони хора по света са го преживели. Малкото оцелели ще ти кажат: „Никога не посягай към първия залог!“. Защото

хазартът е лъскава огромна лъжа,

която те упоява с лъжи за лесни печалби. За да те качи на въртележката на ужасите си. Повярвай на препатилите: оттам трудно се слиза отново на белия свят. И често това се случва още след първия залог. Или след втория, или след третия. Всеки преминава границата при различен залог. Затова не започвай! И когато родителите ти не те разбират, гаджето ти те е зарязало и светът се e поскапал – не ходи на мрачни места без светлина и часовници!

Вместо това,

потърси истински приятел.

Иди в планината. Прочети книга. Разходи се в парка. Карай колело. Скачай с бънджи. Учи. Надграждай себе си! Катери нагоре към по-добрата си версия! Движи се. Дишай и живей!

Здрасти! Нямаш по-ценен джакпот от живота си. Ти самият си голямата си печалба и заслужаваш наистина да бъдеш щастлив. Не си създаден да сееш разруха и хаос, а си създаден за велики, красиви дела! Не спирай часовника на живота си! И пази вечната си, прекрасна душа!

Текстът е предоставен от фондация „От другата страна“, която отново насочва вниманието към проблема със зависимостите и търси път към по-искрен дебат и обществена съпричастност. В новия проект „Разкази от другата страна на зависимостта“ се включват десетки любими артисти от родната сцена, като: Стефан Вълдобрев, Весела Бабинова, Койна Русева, Цветан Алексиев, Владимир Карамазов, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Ирмена Чичикова, Валери Йорданов, Неда Спасова, Радина Думанян, Стоян Дойчев, Китодар Тодоров, Алек Алексиев, Валентина Каролева, Юлиан Костов и още.

Режисьор на четирите кратки филмчета, посветени на различните зависимости, е Яна Титова, която застава и пред камерата като актриса. Оператор е Мартин Балкански, а авторите на текстовете са хора, преминали през различни форми на пристрастяване. Видео историите, представящи по изключително открит и въздействащ начин спецификите на отделните зависимости като алкохолната, наркотичната, хазартната и не само, могат да бъдат видени на сайта на фондацията (https://otdrugatastrana.org)., създадена от Весела Тотева и подкрепена от голяма част от екипа на филма „Доза Щастие“.

Сред участниците се открояват още Маргарита Стойкова и Мартин Ангелов, изиграли ролите на двете деца в първата реализирана кампания на фондацията, както и Ая Алексиева, която познаваме като дъщерята на Весела Тотева от „Доза Щастие“, а съвсем скоро ще гледаме и на малкия екран. В „Разкази – от другата страна на зависимостта“ се включват също Гергана Гълъбова, Петя Титова и Светла Иванова.

Проектът „Разкази – от другата страна на зависимостта“ се изпълнява по Национална програма за изпълнение на младежки дейности, с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара