Стайните растения не само пречистват въздуха, но също така могат да подобряват настроението, да отмиват стреса, да облекчават депресията и главоболието. Вижте кои са най-ефективните растения, които може да поставите на бюрото си в офиса и у дома.

Лавандулата е отличен естествен антидепресант. Използва се за поддържане на нервната система, облекчаване на главоболието и помощ за справяне с безсънието. Изследвания показват, че миризмата на лавандула успокоява и намалява пулса при стресови ситуации.

Ашваганда (Physalis) е растение с ярки плодове, което ще подобри настроението ви дори само с външния си вид. Също така помага за справяне с безсънието и облекчаване на депресията. По време на проучване ашвагандата е понижила депресията при пациенти с хроничен стрес с 72-79,2%.

Доказано е, че ароматът на здравеца (Geranium) носи спокойствие. В проучване, в което участвали бременни жени, е установено, че мирисът му значително намалява нивото на тревожност, а етеричното му масло облекчава стреса по време на раждането.

Изследвания са доказали, че ароматът на мента повишава настроението и производителността, подобрява паметта. Друго проучване е проведено сред пациенти с левкемия, които страдали от безсъние, депресия и умора. Участниците отбелязват, че след ароматерапия с мента са намалели сънливостта и умората, а апетитът им се е подобрил.

Според експеримент само взирането в продължение на 4 минути в роза е достатъчно, за да намали нивото на стрес, да подобри настроението и психическото здраве.

Древните египтяни наричали алоето „растението на безсмъртието“ и вярвали, че отблъсква злите духове. Науката твърди, че алоето почиства въздуха от вредни вещества и обогатява стаята с кислород през нощта, което помага на добрия сън. Проведено е и проучване, при което е установено подобрение на паметта и намаляване на депресията.

Жасминът излъчва аромат, който намалява нивата на тревожност и подобрява качеството на съня.

Преди всичко риганът е полезен и вкусен като подправка за ястия. Растението е богато на вещества, които се борят с депресията, умората и безпокойството, а също така имат антимикробни и противоракови ефекти.

Розмаринът не само подобрява качеството на въздуха в помещенията, но също така има благотворен ефект върху паметта. Растението също има способността да облекчава умората и страха и да подобрява съня чрез намаляване на нивата на кортизол в кръвта.

Босилекът съдържа голямо количество органично съединение линалол, което има успокояващ ефект върху нервната и сърдечносъдовата система. Група японски учени са извършили проучвания върху лабораторни плъхове, което потвърждава, че линалолът значително намаляват нивата на стрес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара