Италианската писателка Маргарет Мацантини се завръща с един смел и неочакван роман за мъжката любов – невъзможна, забранена, възторжена и ликуваща, но и пронизана от желание за мъст.

„Прелест“ разказва историята на Гуидо и неговия приятел от детинство Костантино. Две момчета, двама юноши, двама зрели мъже, всеки с неизличими белези, търсят своята идентичност. Авторката ни прави съпричастни към техните житейски съдби, свързани от вихъра на съзряването и разделени между Рим и Лондон, между предразсъдъците и разкрепостеността, между традиционализма и ъндърграунд културата. Един ден се оказва, че нишката, която ги свързва, се е превърнала в стоманено въже, способно да ги издърпа над бездната на живота. Едновременно лиричен и суров, романът задава въпроса: „Ще се осмелим ли някога да бъдем такива, каквито сме?”

Маргарет Мацантини е възхитителен стилист с тънък усет за драматичното и за парадоксите на съвременния живот. Родена в Дъблин, тя наследява от майка си страстта към рисуването и вниманието към детайла. Баща й е италианец и това обяснява трескавата експресивност на нейните творби, превърнали я във фаворит както на широката публика, така и на критиката. Филмите, заснети по бетселърите „Чуй ме”, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам”, получиха изключително високи оценки. Относно стила си на писане самата Маргарет Мацантини споделя в едно интервю: „Казвали са ми, че съм визионер, както и че пиша като мъж. Понякога езикът просто не ми достига. Тогава си го измислям отново“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара