Коремът е най-предателското място в женското тяло – прави номера на всяка от нас, независимо на колко години е. Тормози дори слабите жени. Неочаквано се заобля и оставиш ли талията си без контрол, продължава да губи очертания. Мъжете обичат пухкавичко, но за съжаление на други места. Спокойно, вкарването на талията в правия път е най-простата от всички задачи по фигурата. За да станем пак стройни, понякога е достатъчно да променим съвсем малко храненето или просто да си изправим гърба. И това са само два от начините да постигнем идеала без диети и кросове.

Composite image of midsection of woman measuring waist
Снимка: Profimedia

1. Какво да ядем

Одалиските от персийските хареми не са пазили диети и не са ходили на фитнес. Лежали на възглавнички и похапвали рахат локум. И въпреки това фигурите им били доста тънки. Може би от източните танци? Лекарите обаче подозират, че за вталяването им помагали плодовете и зеленият чай. Чаша горещ зелен чай (може и плодов) след пробуждане е гаранция, че всичко, изпито и изядено през деня, ще се смели по-бързо и по-добре. Черният чай и кафето не регулират така обмяна­та на веществата. Моркови, сини сливи, кайсия, праскова или смокиня действат като чудотворния зелен чай. Най-силно върху храносмилането влияят цитрусите – портокали, грейпфрути, манда­рини или сокът от тях. Те стимулират работата на вътрешни­те органи и изхвърлят шлаките.

2. Какво да избягваме

Трудно смилаемата храна увеличава талията с 2-3 сантиметра. Такива са не само оризът, белият хляб, козунаците и сладките неща, но и консервите, всички синтетични храни със солените колбаси и сирената. Въобще внимавайте със солта, както и с рибата и месото. Строгите ограничения обаче стават само за хора с много здрави нерви. Другите (които сме повече) могат поне да избягват преяждането: Никой не е морално готов светкавично да мине само на салати и сокове. Но пък може да направи месото, рибата и ориза по-полезни, като обилно ги подправи с пресни зеленчуци. Тестени неща яжте сутрин. След 8 часа вечерта пък не хапвайте нищо. Как ядем е също не по-малко важно. Ставате от масата с леко чувство на глад. А после не полягвайте, а походете. Физическа работа и спорт – поне половин час след хранене.

3. Вода в три състояния

– пара, лед и минерална (от бутилки), ще приведе корема ви в желания стандарт. Сауна използват дори професионалните борци, преди да ги теглят на състезания. Но може да създадете подобни условия за вашето тяло, като поспортувате вкъщи или във фитнеса в дрехи, които пречат на изпаряването на топлината и потта от тялото. Разбира се, ако имате здраво сърце. Ледът чудесно стимулира кожата и обмяната на мазнините, С него може да обтривате не само лицето, но всички проблемни места на тялото. Няма да се простудите, ако след това разтриете местата със суха кърпа. Два литра течности на ден помагат да се освободим от шлаките. Най-добре на всеки два часа изпивайте чаша негазирана минерална вода на малки глътки, за да не ви се издуе коремът, Пийте още чай и сокове. А газираното най-добре откажете.

4. Без изтезание

Колкото и правилно да се храните, най-сигурното средство си остава спортът. Не казвайте веднага, че това не е за вас. Не се налага да се изтезавате с непосилно физическо натоварване заради някаква си талия. Коремното дишане например има важни предимства – лесно е, помага и може да се тренира навсякъде. Особено полезно е след работа, когато сте съвсем изцедени. Седнете, легнете или застанете права. Разхлабете се и позволете на коремните мускули да се разпънат от въздуха, после да се приберат от бързото издишване. Пулсиращите движения на корема да бъдат активни. Дръжте мускулите му напрегнати и следете гръбнакът да е изправен.

5. Ако решите да играете гимнастика за отслабване,

най-добър резултат се постига не сутрин, а между 2 и 7 следобед. Ходете боси – и в вкъщи, и през лятото – по тревата. Чрез рефлекторните точки на стъпалата стимулирате целия организъм. С малко усърдие и любов към себе си след два месеца пак ще се гордеете с плоския си и стегнат корем. А дотогава си позволете малка измама – купете си красиво пристягащо бельо.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара