На 5 януари Тримата влъхви, Каспар, Мелхиор и Валтасар, прекосиха, седнали на камилите си центъра на Прага и се поклониха пред Младенеца, нежно прегърнат от Св. Борогородица.

Как ли е изглеждало поклонението? Тримата влъхви, мъдреците, са били не само учени, но и крале в своите страни. Единият бил от Персия, вторият – от Етиопия, а третият – арабин. Следейки посланията, те тръгнали след Витлеемската звезда и стигнали до пещерата, в която се укривало светото семейство.

Представете си ги: влезли облечени в скъпи дрехи, изморени и целите прашни от дългия път и един след друг направили дълбок поклон. Всеки от тях носел скъп дар: злато – за Царя; ладан – за Бога; смирна – за Човека. Даровете им и до ден днешен се съхраняват в Атон.

Шествието в Прага е организирано от пражката Архиепископска благотворителна секция (Arcediecézní charita Praha) с благотворителна цел.

Най-напред беше отслужена литургия в църквата „Св. Томаш”, на която кардинал Доменик Дука благослови коледарите – най-често деца, със запечатени и подпечатани стъклени дарителници. След това шествието, съпровождащо тримата крале, мина по центъра на Прага, през Карловия мост до Староместския площад. Камилите заслужиха името си „кораби на пустинята”, като бавно и достолепно си проправяха път сред гъстото множество от хора, а кралете махаха за поздрав. На Староместския площад Влъхвите подариха даровете си на Св. Богородица.

„Да се усмихнем един на друг!” – приканиха организаторите, припомняйки онзи момент в католическата литургия, в който присъстващите се поздравят едни други. „Сега, всички заедно! Нека се усмихнем както на онези, с които сме дошли, така и на непознатите около нас за да отдадем почит на Рождество Христово!”

Авторът е лицензиран екскурзовод. Ето какво може да видите с нея от Прага. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара