Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първото по рода си лекарство за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер –  „Leqembi“, съобщиха световните агенции. Американските здравни власти дадоха пълно одобрение на внимателно наблюдавано лекарство за Алцхаймер, с което разчистиха пътя на държавната здравноосигурителна програма Medicare и на застрахователните фондове да започнат да покриват лечението на хора с болестта, която унищожава мозъка.

Японският производител на лекарства Eisai получи условно одобрение от FDA през януари въз основа на ранни резултати, които показват, че Leqembi действа чрез изчистване на лепкава мозъчна плака, свързана с болестта. Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ изисква върху опаковката на лекарството да бъде поставена информация, че страничен ефект от приема на този вид лекарство може да бъде оток на мозъка.

„Leqembi“ е първото одобрено лекарство, което не само действа при симптомите на болестта на Алцхаймер, но и забавя процеса на нейното развитие и влошаване на когнитивните способности. Клиничните изпитвания показват, че приемът му забавя процеса на развитие на болестта с 27% при пациенти с ранен стадий на заболяването.

„Днешното действие е първото потвърждение, че лекарство, насочено към основния болестен процес на болестта на Алцхаймер, е показало клинична полза при това опустошително заболяване“, заяви Тереза Буракио, изпълняваща длъжността директор на Службата по неврология в Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA.

Съществуваха опасения, че разходите за новите лекарства за Алцхаймер, насочени към плаките, могат да претоварят финансите на програмата, която осигурява грижи за 60 милиона възрастни хора. Цената на Leqembi е около 26 500 долара за едногодишен прием на интравенозни инжекции на всеки две седмици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара