Докато шофирате по южната магистрала и разсеяно мислите за очакващите ви плажове и барове, подминавате отбивката към Ямбол. А не трябва.

IMG_1494-1

Какво по-хубаво от това, преди да идете на гости на божественото море, да отбиете и посетите истинска богиня?

Само на десетина километра от Ямбол се намира древен тракийски град, основан около IV в. преди Христа. Днес той е превърнат в археологически резерват Кабиле, носещ името на фригийска богиня, считана за Майката Земя – Кибела. Почитали я в Тракия и я наричали още Великата майка, Майка на боговете и на всичко живо на земята; олицетворявала силите на природата, била покровителка на планините, горите и зверовете.

IMG_1380-1

Граници

Територията на резервата заема площ от над 600 декара край голям култов център в местността Зайчи връх. Кабиле е разположен на последното възвишение на Средна гора и гледката, която се разкрива от там ще спре дъха ви.

IMG_1461-1

История

През античността градът е бил икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, както и важен Римски военен лагер. Освен казармите на римските кохорти, ще видите части от укрепителната система на града, светилище на хълма Зайчи връх, две бани, базилика, църква, стопански и административни помещения.

IMG_1558-1

Валута

Няма нужда да си набавяте. Вместо това ще разгледате бронзови и сребърни монети с лика на закрилницата на града – Артемида Фосфорос, сечени през III-II век пр. Хр. Експонирани са в археологическия музей към резервата.

Часова разлика

В източната част на Зайчи връх се намира скално светилище, състоящо се от две траншеи, пресичащи се в кръст. Раменете на кръста са ориентирани в четирите посоки и според археоастрономическите изследвания равноденствията били определяни от центъра му – с точност до около ден.

IMG_1589-1

Население

В Кабиле са изброени 17 вида птици, сред които изчезналите днес от страната ловен сокол, голяма дропла, сив жерав, див фазан, както и редките белоглав лешояд и ливаден дърдавец.

Виза

Също няма да ви е нужна, Въпреки, че ще пропътувате хиляди години назад до историята на едно вълнуващо място.

Приятен път!

Допълнителна туристическа информация

За тези, които не бързат, ето още малко познати, но много интересни места в района: Исторически музей и църкви „Св. Николай”, „Св. Троица” и „Св. Георги” в град Ямбол; Етнографски музей и резервати „Горна топчия”, „Долна топчия” и „Балабана” – град Елхово.

За повече информация за Античния тракийски град Кабиле посетете: http://www.yambolmuseum.eu

Facebook Twitter Google+

0 Коментара