Д-р Санджив Чопра и журналистът Дейвид Фишър разкриват кои са петте елементарни стъпки към по-здравословен начин на живот в книгата „Големите пет”.

Golemite 5-PRESSЗа разлика от брат си – световноизвестния Дийпак Чопра, Санджив не популяризира алтернативната медицина, а изцяло базира твърденията в новата си книга на изследвания, публикувани в престижни научни издания.

Едва 3 месеца след излизането си в оригинал на английски език, книгата излиза и на български. В „Големите пет” Санджив Чопра разкрива петте простички неща, които ще повлияят положително както на нашето здраве, така и на продължителността ни на живот: кафе, витамин D, физическа активност, медитация и ядки.

chopra

Както всяко правило, и това разбира се има своите изключения – ползотворното влияние на „големите пет” важи за повечето хора, но със сигурност няма да се отрази така добре на алергичните към ядки или чувствителните към кофеин например: „Фактите са категорични. Аз ни най-малко не се съмнявам, че пиенето на кафе, поддържането на високи, но нормални нива на витамин D, редовните упражнения, отделянето на няколко минути дневно за медитация и консумацията на шепа ядки е от огромна полза. Един или повече елементи от тази формула могат, в отделни случаи, да бъдат проблематични. Някои хора страдат от тежки алергии към ядки; у други пиенето на кафе води до тремор и безсъние. Но за повечето от нас включването на изброените пет елемента в ежедневния ни живот може да донесе значителни здравословни ползи и дълголетие”, категоричен е д-р Чопра.

От „Големите пет” научаваме също как всекидневната консумация на ядки намалява опасността от инфаркт с удивителните 60%, сравнено с консумацията на ядки по-рядко от веднъж месечно, защо е необходимо да пием по 6 чаши кафе на ден, както и още 2 полезни неща, които не са за всекиго. В подкрепа на твърденията си в книгата, Санджив Чопра се позовава изцяло на изследвания, публикувани в престижни научни издания. Авторът пояснява, че влиянието на „големите пет” е изследвано от десетилетия насам, а за да бъде напълно пунктуален и да подчертае истинността на твърденията си д-р Чопра изключва и данните от изследвания, спонсорирани от производители и продавачи на кафе, витамин D и ядки.

Санджив Чопра е практикуващ лекар повече от четири десетилетия и преподава медицина в Харвард, САЩ, както и в други страни. Автор е на множество статии и на 6 книги.

mug-932036_960_720

Откъс:

Влиянието на посочените фактори – кафе, витамин D, упражнения, медитация и ядки е изследвано в продължение на десетилетия. Както посочвам в книгата, множество добре обо­сновани изследвания върху хиляди хора са показали, че петте простички промени в начина ни на живот могат да донесат твърде големи ползи. Това не са голословни теории, а практи­чески наблюдения над онова, което се случва, след като про­меним някои свои навици. Аз не правя дори и опит да тълкувам или обяснявам фактите, а ги приемам такива, каквито са. Ка­чеството на научните заключения зависи от достойнствата на проучвания материал и неговите изследователи, поради което умишлено съм изключил някои малки и незначителни изследва­ния, както и тези, спонсорирани от производители и продавачи на кафе, витамин D и ядки. Това ми позволява категорично да твърдя, че хората, които пият кафе, движат се, поддържат до­статъчни нива на витамин D, медитират редовно и консумират ядки доказано превъзхождат другите. Често казвам на своите пациенти и приятели: в някой хубав и слънчев ден излезте, раз­ходете се, изпийте чаша кафе, а ако сте гладни, хапнете и шепа ядки. Така ще се раздвижите, ще произведете малко витамин D от слънцето и ще заредите организма си с кафе и ядки. Толкова е просто!

Искам да спомена, че това не са единствените полезни неща за здравето ви. Натрупани са значително доказателства в полза на тъй наречената „средиземноморска диета“. Едно на­скоро проведено мащабно проучване, публикувано в British Medical Journal показва, че стриктното придържане към сре­диземноморския начин на хранене е свързано с наличието на по-дълги теломери. Това е вълнуващо откритие и се надявам, че в недалечно бъдеще ще бъде открита и връзката между тези окончания на нашите хромозоми и дълголетието.

Има и някои интересни изследвания, които показват, че хората, които се чувстват признателни и го изразяват външно, са

по-щастливи и вероятно живеят по-дълго.

Повече от очевидно е, че трябва да прилагате посочените пет правила с усет и разбиране. Допитайте се до специалисти. Поговорете с треньор, който да определи вашите възможности и оптималното за вас физическо натоварване. Спите ли добре след допълнителната чаша кафе, която приемате? Вслушайте се в тялото си и неговите реакции. Потърсете лекар, който да определи нивото на витамин D и евентуалната доза при него­вото изкуствено приемане. Преди да посегнете към купичката с ядки, проверете дали нямате алергия.

Ако наистина търсите лесен и евтин начин да подобрите и поддържате здравето си, петте правила трябва да се превърнат в неотменима част от вашето ежедневие.

Тази книга съдържа полезни и ценни данни. Спазвайте нейните съвети и ще доживеете до дълбока старост, радвайки се на живота и неговите дарове. Желая на вас, вашите семейства и приятели двете най-скъпи човешки съкровища – здраве и дълголетие.

Теломери – окончания на хромозомите. – Бел. ред.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара