Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, заедно със забележителности от ранга на Виена, Гринуич и Мачу Пикчу.

Spring dawn at Ivanovski stone churches

Европейски пътища

Комплексът е разположен на 22 км. южно от Русе във феноменалния каньон на река Русенски Лом. До него има изграден път, увенчан с паркинг. Много удобно.

Местна гордост

За разлика от обикновените скални манастири, на които опитният пътешественик е обръгнал, тeзи разполагат не с обичайните 1-2 църкви, а с цели 40, както и над 300 килии, от които са запазени около 20 от помещенията. Като своеобразен акт на любов и признаване на значимостта им – акт, който демонстрира, че те са необходими – местните са заменили изгубените им стари имена с нови – “Затрупаната” църква, “Писмата” (заради запазените знаци и надписи), Кръщалнята, Господев Дол (защото през отвора се е виждал Христовият образ), “Съборената” църква и просто Църквата. В момента отворена за посещения е само една от тях, което пък ще съкрати необходимото ви време за посещение до около 30 минути.

Tourism_ivanovo

Българските Микеланджело, Рафаело и Леонардо?

ЮНЕСКО е намерил манастира за достоен за своя впечатляващ списък от световни забележителности заради стенописите в църквата “Св. Богородица”. Те датират от XIII и XIV в. и са отлични примери за Палеологовото изкуство в България – ехото на Ренесанса в Югоизточна Европа. Със своите многофигурни композиции, динамизъм, емоционалност и експресивност те нямат нищо общо с типичното за времето казионно, консервативно изкуство и са един от върховете в живописта не само у нас, но и на Балканите.

Ivanovski rock churches

Обител, достойна за цар

Сред ктиторите на манастира са знаменитите български царе Иван Асен II и Йоан Александър. Техните портрети са гордо разположени сред фреските на Тайната вечеря, Страстите Христови, Св. Йоан Кръстител, Влизането в Йерусалим и др.

Българските царе непрестанно са се грижели за разширяването на комплекса, като са изпращали на помощ на монасите каменоделци и зографи.

Нещо друго да ви предложим?

Наблизо има още забележителности. Ако съчетаете екскурзията си с пътуване до Свищов, там можете да видите древноримския град Нове и Светиниколското училище.

Първата е един от центровете на военната мощ на Римската империя, а втората – един от центровете на българската просветна дейност през 19-и век.

Селата Червен и Нисово не остават по-назад – Червен ще бъде по-интересен на феновете на историята със своята Средновековна крепост, а до Нисово е разположен друг скален манастир, известен като Голям Нисовски манастир. Но предупреждаваме! Не го включвайте в плановете си, ако не обичате разходки сред природата на фона на съраунд от дискографията на горските птички, защото това е начинът да се стигне до него. Повече информация за крепостта вижте на http://www.myastoto.bg/index.php?place_id=15, а за Нисовския манастир – на http://www.myastoto.bg/m/place.php?id=16

А всъщност защо България?

М-да, винаги се стига до този момент. Заради сравнително малките разстояния, липсата на езикова бариера, сравнително ниските цени, например.

И защото България крие много съкровища, скрити пред очите ни, които само чакат да бъдат открити. И може би Алеко ще се окаже прав с твърдението си, че ако им дадем шанс – ще се влюбим така, както нито един юноша не се е влюбвал.

Научете повече за Ивановските скални църкви на: http://bulgariatravel.org/bg/object/10/ivanovski_skalni_cyrkvi

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара