“Райска градина“ е доста клиширано определение. За Мавриций обаче сякаш е съвсем уместно, без никакво преувеличение. Че Мавриций е райска градина  твърди и френският поет Шарл Бодлер.  На Марк Твен също се приписва цитат по въпроса: „Оставаш с впечатлението, че първо е създаден Мавриций, а после Рая, като Рая е създаден по негово подобие.“

mauritius2

И местните хора имат самочувствието, че живеят на едно от най-прекрасните места на планетата. Още на летището в Порт Луи ще видите надписи „Добре дошли в Рая“ и „Опитай Рая“.

le-morne

Мавриций е обещание за незабравима почивка. Островът с право е  определен за един от най-романтичните в света, предпочитано място за сватбени церемонии и меден месец.

До острова с площ 2000 кв. км и 1,3 млн. души население, от Европа може да летите през Париж, Лондон, Франкфурт, Милано. Най-удобната връзка от София, отдалечена на 8 000 километра от слънчевия остров, е през Дубай.

Dodo_displayМавриций (заедно с островите Реюниън и Родригес) е част от Макаренския архипелаг, разположен в югозападната част на Индийския океан и възникнал в следствие на множество подводни вулканични изригвания преди около 10 млн. години. Най-близкият континент е Африка, а на 900 км е остров Мадагаскар.

Мавриций се слави като родина на изчезналите птици Додо. До средата на 17-и век всички птици били избити, но днес ликът им е символ на острова.

mauritius-90958_640

Бреговата ивица е 177 километра. Съчетанието на плажове, коралови рифове и средни „зимни“ температури между 19 и 24 градуса привлича много туристи. Най-добрите плажове, край които има луксозни хотели, са на юг между Souillac с плажа Le Gris-Gris, и Le Morne – планински район, чиито пещери са използвани някога за убежище от роби бегълци.

Девизът на местните туроператори е „Качество, а не количество“, което обяснява лукса в хотелите и свободните пространства на плажовете.

Rochester-Falls

В южната част на острова са и две от природните му забележителности – водопадите Рочестър (Rochester Falls) и Цветната долина (Vallеe des Couleurs).

mauritius-456484_640

Столица на Мавриций е Порт Луи, на чийто герб пише „Звезда и ключ на Индийския океан“. Градът е създаден на северния бряг през 1736 г. от французите, които го кръстили на крал Луи 15. Населението сега е около 150 хил. души. Центърът на града е съсредоточен около булеварда пред пристанището.

mauritius

Местната култура е смесица от многото народности, обитавали Мавриций през последните 5 века (датчани, португалци, англичани, французи, африканци, креолци, дори индийци и китайци). Ако искате да опознаете повече културата на острова, ще останете очаровани от местната фолклорна музика, празничните фестивали, религиозните и битови ритуали и, разбира се, от кулинарните специалитети. Музиката и танцът са основна част от живота тук, като философията на местните хора може да се опише само с три думи: радост, безгрижие и одухотвореност.

grand-bay-bizzar-3

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Климат

Климатът е субтропичен, повлиян от югоизточните ветрове. Има два сезона – топла и суха зима, която настъпва през юли и продължава до септември, като това е един от най-подходящите сезони, с ниска влажност, малко валежи и средни температури 17-24° С; и горещо и влажно лято през месеците от ноември до април, със средни температури около 30° С. Периодът от септември до ноември се характеризира с температури между 25 и 28° С. Сезонът на циклоните е между януари и март. Те се появяват за няколко дни в годината, като носят със себе си поройни валежи. Периодът от декември до март е най-благоприятен за гмуркане, тъй като тогава водата е най-чиста; от юни до август – за сърф, и от октомври до април – за риболов.

Официален език

Английският, въпреки че повечето маврицийци говорят френски и креолски.

Визи

За престой до 15 дни получавате безплатна виза на летището в Мавриций.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара