За да отслабнете и да поддържате след това теглото си, яжте голяма закуска, пълна с въглехидрати и протеини, а след това спазвайте нисковъглехидратна и нискокалорична диета до края на деня, предлагат изследователи.

Untitled

Диетата с „голяма закуска“ работи, защото контролира апетита и удовлетворява желанието за сладко и нишесте. Тя също така е по-здравословна от популярните нисковъглехидратни диети, защото дава възможност на хората да консумират повече богати на растителни влакна и витамини плодове, казва д-р Даниела Якубович, една от авторките на изследването, от Hospital de Clinicas в Каракас, Ванецуела. Тя твърди, че успешно използва тази диета при свои пациенти от 15 години.

„Повечето проучвания за отслабването установиха, че диетата с много малко въглехидрати не е добър метод за загуба на тегло. Тя

изостря желанието за въглехидрати и забавя метаболизма.

Резултатът е, че след кратък период на загуба на тегло, има бързо връщане към затлъстяването“, казва лекарката.
Заедно с учени от университета в Ричмънд, Вирджиния, Якубович и екипът й са сравнили действието на диетата с „голямата закуска“, съдържаща въглехидрати и протеини, със стриктен нисковъглехидратен режим, при 94 затлъстели жени със заседнал начин на живот. И двата режима били нискомаслени и с нисък прием на калории, но се различавали в количеството въглехидрати.

46-те жени на нисковъглехидратно хранене консумирали 1085 калории дневно, които идвали от 17 грама въглехидрати, 51 грама протеини и 78 грама мазнини. Най-малкото хранене било закуската – 290 калории. Сутрин те приемали само 7 грама въглехидрати, които можело да идват от хляб, плодове, зърнени храни и мляко, и 12 грама протеини от месо или яйца.
48-те жени с „голяма закуска“ консумирали 1240 калории дневно. Въпреки че

диетата им била с по-малко мазнини

от тези на първата група (46 грама), те поглъщали повече въглехидрати и протеини – съответно 97 грама и 93 грама. Отслабващите ядели на закуска 610 калории, които идвали от 58 грама въглехидрати, 47 грама протеини и 22 грама мазнини. За обяд те получавали 395 калории, идващи от 34 грама въглехидрати, 28 грама протеини и 13 грама мазнини. Вечерята – най-оскъдното хранене за деня – била 235 калории (съответно 5,18 и 26 грама въглехидрати, протеини и мазнини).

След 4 месеца нямало съществена разлика в свалените килограми между двете групи.

Жените на стриктна нисковъглехидратна диета загубили

средно около 13 килограма, а тези с „голямата закуска“ -около 11 килограма.

На 8-ия месец обаче, тези на нисковъглехидратната диета били върнали средно около 9 килограма, докато жените от втората група продължили да отслабват, сваляйки средно още 7,5 килограма. Закусващите загубили повече от 21% от телесната си маса, докато дамите на нисковъглехидратна диета – само 4,5%.

Според Якубович жените, които яли „голяма закуска“, твърдели, че се чувстват по-малко гладни, особено преди обяд, и имали по-малко желание за въглехидрати от останалите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара