Лора Найденова е родена през 1987 г. в София. Завършила е Софийската професионална гимназия по туризъм. Специализирала е във Франция, Италия, Германия и Испания. Работила е за веригата за управление на хотели и ресторанти „Fair Play International“ и в семейния ресторант „Flowers“, като зам.-главен готвач.

Със Стоян Сейменски стават телевизионен екип през 2011 година. Заснели са заедно около 2000 епизода, в които са показали хиляди рецепти. Когато се чудите какво да хапнете, добрите, изпитани и лесни рецепти винаги са добре дошли. Точно такива са предложенията на обичания кулинарен дует Лора Найденова и Стоян Сейменски.

Снимки: ©2023 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA

 В новия седми сезон на „Бон Апети“ ( от понеделник до петък в 11:30 часа по 24Kitchen ) харизматичните водещи отново радват зрителите с интересни рецепти, нови вкусове, полезни съвети, готварски техники и стабилна доза добро настроение. До голяма степен рецептите им са повлияни от кулинарните традиции на балканските народи. Те са хем познати, хем различни, много близки и в същото време заинтригуващо разнообразни. Талантливото кулинарно дуо предразполага зрителите да се чувстват уютно, като у дома си, но същевременно ги повежда на вълнуващо кулинарно пътешествие, в което винаги да откриват нещо ново и непознато.

И този път Лора и Стоян отделят внимание на ястия от българската кухня, на стари семейни рецепти и позабравени продукти и вкусове, които си струва да бъдат запазени. Последният, 20-и епизод, е изключително специален, тъй като „Бон Апети“ ще сбъдне една много съкровена мечта.

Във всеки един от двадесетте епизода Лора и Стоян представят по три рецепти, които, без задължително да са съчетани като меню, следват неговата логика. Първата обикновено е салата, предястие или супа, втората – основно, а третата – десерт или пък солено тестено изделие.

Освен това, за да бъдат максимално полезни на хората, които ги гледат, рецептите им са подходящи за най-различни поводи и ситуации, в които всеки попада.

Много често нямаме време за готвене и търсим някакви хитри идеи за аламинути, за да сервираме на семейната трапеза вкусно домашно ястие. Друг път искаме да приготвим нещо, без да пазаруваме специално, с продукти, които обикновено се намират във всеки дом. Когато наближат празници пък, имаме нужда от някоя по-специална рецепта.

Така епизод след епизод, с лекота и много усмивки, Лора и Стоян вдъхновяват зрителите за нови кулинарни експерименти, провокират въображението и подтикват хората да готвят вкъщи, защото няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна.

А на въпрос защо за нея е така важно да се отделя специално внимание на българската кухня и старите рецепти, Лора казва: „Мисля, че е хубаво човек да знае и пази и старите рецепти. Тях сякаш всички ги обичаме. Те често са семпли на външен вид, но са вкусни, носят уют и заслужават да им се обърне внимание.“

Вече 12 години водите кулинарно предаване с твоя партньор Стоян Сейменски. Последните години готвачите са новите рок звезди, но преди време се гледаше някак с пренебрежение на тази професия. Как си обясняваш тази промяна?

Няколко са факторите според мен. От една страна хората пътуват много повече от преди 12 години, посещават любопитни дестинации и все повече се интересуват от различна храна и кой приготвя тази храна. Кулинарните телевизии и кулинарните формати също помагат да се популяризира нашата професия. И не на последно място –социалните мрежи. Вижте колко много хора снимат храната, която приготвят или която ядат, има тренд в тази посока.

Откъде идва страстта ти към готвенето и храната?

В моето семейство всички имаме отношение към вкусната храна, направена с отношение. Моята майка е страхотен кулинар, до ден днешен много обича да импровизира в кухнята и да пробва нови рецепти и продукти. Това ми е дало много, но и аз самата съм доста любопитна към нови вкусове и храни. Затова толкова обичам пътешествията.

Готвенето е…?

Любов!

Има ли разлика в начина, по който готвиш у дома и пред камера?

Разликата е главно в това, че когато съм пред камера всичко се случва доста по-бавно, за да могат операторите да заснемат необходимото. В началото беше доста трудно да забавям движенията си. Когато съм вкъщи често всичко се случва много по-бързо. Времето винаги е кът.

Ти си и страстен пътешественик. Казвала си, че храната и пътешествията вървят ръка за ръка. Пътуванията ли те вдъхновяват за нови кулинарни изобретения или хубавата храна те води на нови места?

За мен те са едно цяло. Пътувам, за да се радвам на красива природа, да се наслаждавам на вкусна и автентична храна и да се срещам с интересни хора. Те за мен са свързани и присъстват във всяко едно мое пътуване. Всяко пътешествие влива в мен нови кулинарни идеи и още по-дълбоко желание за нова информация и знания. Много често се случва да пътувам до дадено място основно заради храната. Така беше в Истанбул, например. И това се оказа най-гледаното видео в моя канал в YouTube. Радвам се, че има и други като мен.

Работила си във Франция, Германия, Испания и Италия, но си споделяла, че любимата ти кухня си остава балканската. С какво те спечели тя?

Пътувала съм много през годините, посетила съм над 50 различни държави и наистина обичам храната, която се яде тук. Намирам я за една от най-вкусните. Избягвам да казвам, че това ми е любимата кухня, защото това би ме поставило в рамка, а не искам да е така. Харесвам много и различни ястия от цял свят. Балканите обаче си остават място, на което се отглеждат изключително вкусни плодове и зеленчуци. Сладките розови домати, хубавото сирене, прекрасното българско кисело мляко са само малка част от най-любимите ми продукти.

Твоята любима българска рецепта?

Нямам любима рецепта. Но обожавам българска мусака, таратор, миш-маш и баница.

Отделяте специално внимание на ястия от българската кухня, на стари семейни рецепти, които си струва да бъдат запазени. Защо за теб това е така важно?

Въпреки голямото ми любопитство към новите продукти и подправки, мисля, че е хубаво човек да знае и пази и старите рецепти. Тях сякаш всички ги обичаме. Те често са семпли на външен вид, но са вкусни, носят уют и заслужават да им се обърне внимание.

А как изглежда перфектното меню?

Споделеното с близки и приятели е най-сладко. Перфектното меню се съчетава с правилна компания и е на точното място. Храната е направена с пресни продукти, които са в сезон. Рецептата е лесна.

Какви нови вкусове, полезни съвети и готварски техники ще подарите на зрителите през новия сезон?

И в този сезон със Стоян оставаме верни на балканската кухня и ще се разходим кулинарно до няколко държави. Ще покажем как хората да си направят перфектната печена патица, шоколадова бисквитена торта и как да навият саралия. Обещаваме да бъде много вкусно и интересно.

А каква идея бихте дали на хора, които нямат много време, но искат да сготвят бързо домашно ястие?

Планирането е ключът. Времето никога не е достатъчно, но в такъв свят живеем и трябва да се адаптираме. Могат да направят семпло ястие тип аламинут, защо не чушки бюрек, показваме подобна рецепта в предаването. Или пък да използват някои от новите уреди, които са добри помощници в кухнята. Като например Мултикукър, който е перфектен за бавно готвене и пести време.

Колко важни за едно ястие са подправките? В какво се състои силата им?

Аз просто ги обожавам. Изключително важни. Но не толкова тяхното количество, колкото тяхното качество. Те имат силата да преобразят всяко едно ястие, а дали ще е към добро е въпрос на баланс.

Какви са новите тенденции в храненето?

Доколко са нови не знам, но след пандемията сякаш хората започнаха, или по-скоро преoткриха готвенето у дома. Дори консервирането и приготвянето на собствена зимнина като печени чушки, лютеница и различни сладка. Все повече се търси качествена и чиста хранa. И за щастие, се обръща голямо внимание на изхвърлянето на храна, което е голям проблем в световен мащаб.

А коя храна никога няма да е демоде?

Вкусната, качествена храна.

Как да се храним хем вкусно, хем здравословно?

Балансът е най-важното нещо, а когато той бъде унищожен, не можем да говорим за здравословно. Без значение кой как интерпретира тази дума. Моята кратка рецепта в пет стъпки е тази:

  • Много движение и спорт
  • Много вода
  • Без пакетирани храни
  • Без газирани напитки с подсладители и оцветители
  • Качествена и прясна храна

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара