Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, подкрепена от Столична община и софийския район Слатина, организира благотворителен концерт на връх Световния ден без тютюнев дим – 31 май.

Концертът под мотото „За живот без тютюнев дим“ ще се състои от 19 ч. пред стадион “Академик“ (срещу зала „Фестивална“) и е част от дарителската кампания за спасение на храма “Св.Мина“ в Слатина. Зад благородното дело стои уважаваната пулмоложка д-р София Ангелова. Именно тя е двигател на идеята за възстановяването на обителта, която се руши.

Храмът в Слатина има вековна история. Тук до XIV век е имало манастир, кръстен “Света Троица”. По записките на католическия епископ Петър Богдан църквата му е строена през 265 г. и се счита, че това е най-старият манастир в България. В храма е заседавал Сердикийският църковен събор. Тук се е укривал Апостолът на свободата Васил Левски – скривалището му се пази и до днес. От него той излизал преоблечен като млекар или въглищар за срещите си със Софийския революционен комитет и комитетите в близките села.

През 1934 г. родолюбиви българи от тогавашното село Слатина вдигат наново храма със собствен труд и средства. През 1957 г. светата обител е преименувана “Св. Мина” – на светеца, покровител на семейството. Навръх тазгодишната Цветница мощите на свети Мина са дарени на храма от игумена на Бачковския и Троянския манастир епископ Сионий.

“Толкова духовна мощ искри от това място и в същото време с тъга виждаме неговата физическа немощ – стените са дълбоко напукани, стенописите са на път да се изличат. Видно е, че е необходима специализирана реставрация”, казва д-р Ангелова и призовава гражданите (не само на София) да се включат кой както може в спасяването на тази твърдина на българщината.

В концерта на 31 май в Слатина ще участват благотворително Орлин Горанов, Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, БТР, Д2, Кристина Димитрова, Мария Чакърдъкова, Мая Нешкова, Трамвай №5, група Супертрик с Етиен Леви, различни млади изпълнители. Посланието на събитието е, че една неизпушена кутия цигари удължава живота на пушачите, а цената й може да дари живот и на един паметник на културата, какъвто е храм “Св. Мина“ в Слатина. На място ще се събират средства за ремонта на църквата, но спасителната акция разчита и на дарения от цялата страна (банковата сметка, приложена и на афиша – IBAN: BG27BPBI79421024662301; BIC: BPBIBGSF

От асоциацията, инициатор на концерта, припомнят, че тютюнопушенето е една от най-широко разпространените токсомании на нашето време, с изключително тежки медицински, социални и икономически последици. А България е сред страните в Европа с най-сериозни здравни проблеми, причинени от тютюнопушенето. Преки жертви на тютюневия дим са пасивните пушачи, които живеят и работят с пушачи.

В световен мащаб всяка година умират над 8 млн. души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Поне 7 млн. от тях си отиват заради директната употреба на цигари, но близо 1,2 млн. от жертвите са непушачи, пострадали от вдишването на вторичен тютюнев дим. Важно е да се знае, че 65 000 от тях са деца.

Национално проучване на рисковите фактори за здравето на българите през 2020 г. показва, че 39.4% от възрастното население у нас употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените (40.5% на 38.7%). Най-много са ежедневните пушачи – мъже на 45-54 години (49.0%). 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на възраст 10-15 г.

Според данните повече пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргилета и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. 36.5% от анкетираните употребяват тютюневи продукти в заведенията. Пушещите бездимни тютюневи изделия са най-много във възрастовата група 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара