Да се озовеш в Амстердам през май е огромен късмет. Най-празничният, най-цветният, топъл и ароматен месец. С дъх на лалета, палачинки и свобода.

Амстердам

Пристигнахме привечер на 4 май, а на 5 май празнувахме заедно с холандците Деня на освобождението от немската окупация (Liberation Day, на нидерландски Bevrijdingsdag) в края на Втората световна война. На паметника на загиналите на Дам цял ден се стичаха хора с букети, идваха цели семейства с деца да се поклонят пред героите. А вечерта лично крал Вилем-Александър Нидерландски излезе на площада и изнесе реч в памет на войниците.

Амстердам

Тук хората не бързат за никъде и са издигнали в култ насладата, във всичките й форми. Мостовете са три пъти повече от Венеция  – 1281, на фона на нейните 409. Декорирани с цветя и велосипеди, а вечер особено завладяващи заради водата и светлините. Ще ви се прииска да се снимате на всеки един от тях. Романтично, но факт.

Амстердам има 165 канала, които се равняват на повече от 100 км. През 2010 г. ЮНЕСКО призна вътрешния пръстен от 17 век, който се движи от площада Дам в полугръг, за световно наследство и го постави под закрила. В обекта от световна значимост влизат три от най-големите канали в Амстердам, които са разположени успоредно един спрямо друг под формата на полумесец, придаващ на града характерния облик на полуокръжност при панорамен поглед отвисоко.

Въпреки малката му площ, е изненадващо лесно да се изгубиш в Амстердам точно заради всички паралелни пръстени и усещането, че се движиш непрестанно в кръг.

Представям ви първите 5 важни неща, които да направите, попадайки в Амстердам.

#1. Купете си I Amsterdam City Card, струва си всеки цент

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите преди или веднага след като кацнете в Амстердам, е да си купите I Аmsterdam City Card. Тази карта ви дава достъп до всички основни атракции и повече от 70 музея в града и околностите, безплатен обществен транспорт (трамваи, метро, автобуси) в целия град, едночасов безплатен круиз с лодка и безплатен велосипед под наем за 24 часа. Има няколко компании, от които можете да изберете безплатна обиколка по каналите на Амстердам с опция, с байковете е аналогично.

С картата спестявате пари и получавате изключителни отстъпки и подаръци в магазини, ресторанти, атракции, барове, кафенета, дори можете да отидете с отстъпка на театър или концерт. Забавен, нестандартен и много полезен начин да разгледате Амстердам. Освен това и нискобюджетен. Можете да я поръчате онлайн и да я получите директно в хотела, да я закупите от магазин на I amsterdam (с няколко локации) или да предпочете дигитален вариант в апликацията на телефона си.

В зависимост от продължителността на престоя си можете да изберете I Аmsterdam City Card за различни периоди от време – 24 часа (65 €), 48 часа (90€) , 72 часа (110€), 96 часа (125 €) и 120 часа (135 €). Ние си купихме за 72 часа, тъй като в два от дните бяхме на музикалния фестивал Music On.

Аз и моите приятели си взехме физическите карти от магазина I Amsterdam на Централна гара, където се възползвахме от възможността да вземем различни сувенирчета и магнити за подаръци с 10% отстъпка (само за притежатели на карти). Препоръчвам дигиталния вариант, тъй като няма риск от изгубване. Моята я изгубих пред музея Moco в края на втория ден, което създаде доста неудобства и за съжаление не се издават нови карти при загуба или кражба

Moco Амстердам

#2. Колоездачен тур с байк под наем

Не може да сте в Амстердам и да не си вземете колело под наем, това е едно от задължителните изживявания в града. Дори да покарате за няколко часа. Дълга е темата защо аз не си взех, но пък се возих цял следобед. Забавна, бърза, лесна и много уморителна активност. И карането, и возенето. След цял следобед каране мускулната треска ви е гарантирана. Срамувах се да си призная, но въпреки усилията на моите приятели и на момчето от рент шопа да ме убедят да си взема колело, не го направих, поради някаква глупава фобия. И след няколко часа возене на багажника, вечерта едва ходех. А двата музикални дни от фестивала тепърва предстояха.

С байковете успяхме да отидем до административната част на града, която е много различна от историческата със своите високи сгради кули, минахме през Червените фенери, посетихме музея Nemo, разгледахме Moco, пихме наливна местна бира, опитахме сладолед с конопен екстракт и за финал се озовахме в градините с фонтаните пред Райксмузеум.

Райксмузеум Амстердам

Картата ви дава възможност да избирате място и компания, от които да наемете байк според това в коя част на града сте отседнали. Препоръчвам A-Bike Rental Vonelpark или A-Bike Leidseplein. Изключително любезни и услужливи момчета. И въпреки че беше събота и че разходката ни съвпадна с уикенд от пролетната ваканция на холандските ученици и всички велосипеди бяха наети от голяма група деца (над 130 колела), те направиха всичко възможно да ни намерят и отдадат две колела. Дори обещаха, ако се върнем в края на деня, да ни дадат електрически, въпреки че те не са включени като опция за картите. Застраховката от 3.50 € е задължителна, тъй като най-естественото, което може да ви случи в Амстердам, е да ви откраднат колелото. С картата спестявате между 7.50 € и 20€  за наема на байка, можете да наемете държач за телефона за 3.00 €, който да закрепите отпред на кормилото. Препоръчвам, стават чудесни видеа за reals.

#3. Кулинарна обиколка на пазара Albert Cuyp

Амстердам

Ако сте любопитни кулинари и обичате да експериментирате с местни деликатеси, докато пътувате, то това преживяване е точно за вас. Самостоятелната кулинарна обиколка е без гид на най-големия уличен пазар на открито в Европа от 1905 година насам, пазарът Алберт Куйп.

пазар в Амстердам

С вашата City Card можете да си направите свое лично Amsterdam Do-It-Yourself-Foodie-Menu и да опитате най-вкусните пресни и автентични stroopwafels (стропвафелс), тези вкусни малки вафлички като бисквитки, характерни за ниските земи.

В менюто са включени 6 местни ястия – крокет от емблематична семейна холандска пекарна от 1941; неповторим микс от суринамски ястия, включително „pom“ (национално ястие на Суринам); холандската херинга и кибелинг (пържена треска), poffertjes (поферчес – мини палачинки) или холандски палачинки (алтернативна спирка); най-добрият, пресен и ръчно приготвен stroopwafel в Амстердам от 45-годишен семеен бизнес; ръчно нарязани пържени картофи с характерен комбиниран холандски сос (фъстъчено масло и майонеза). Всички ястия имат вегетариански алтернативи с изключение на рибните деликатеси.

С I Аmsterdam city card обиколката ви е безплатна (спестявате 12.50 €), храната се заплаща допълнително, но разбира се е с дискаунт – около 15-20 € за всички 6 ястия. Имайте предвид, че само картофки в центъра на Амстердам са 7-9 €.

Извън кулинарния тур ние опитахме пресни пилешки хапки с няколко вида сос само за 5 €, които бяха най-вкусните, които изобщо някога сме хапвали.

Необходимо е да запазите предварително часови слот в дните понеделник, сряда, петък и събота между 11.00 и 15.00 часа тук. Ще получите на мейл PDF гид с връзки към Google Maps, за да откривате лесно всяка кулинарна спирка. Ще научите интересни факти за пазара и няколко полезни холандски думи.

#4. Разгледайте Rijksmuseum

Един от най-впечатляващите и популярни музеи в Амстердам с 200-годишна история, в топ 10 на най-посещаваните музеи в Европа и в топ 3 на Холандия. Можете да видите произведения на всички холандски майстори от 17-ти век – Рембранд, Ян Вермеер, Антонис Ван Дайк, Ян Аселайн и Ван Гог, също и картини на Клод Моне и Франциско Гоя.

Амстердам

Сградата е проектирана специално от холандския архитект Пиер Кайперс (Petrus Josephus Hubertus „Pierre“ Cuypers) за кралския музей, в който да бъде поместено цялото холандското наследство. Името на Кайперс най-често се свързва с двете сгради на централната гара на Амстердам и Райксмузеум, но и  повече от 100 църкви са негово дело.

Кайперс смесва готически и ренесансови елементи с богата национална символика. След години на дебати – дизайнът е твърде средновековен, твърде католически и недостатъчно холандски в очите на мнозина – строителството на музея започва през 1876 г., а през 1885 г. е открит официално.

Райксмузеум притежава най-голямата колекция на Рембранд от 22 картини, в която са и шедьоврите „Нощна стража“ и „Еврейската невеста“.  Най-известната картина в музея безспорно е „Нощната стража“ на Рембранд, върху която известният художник работи в продължение на три години. Пълен с портрети на известни амстердамци, символика и невиждан досега начин на използване на светлината.

G-Star Raw и лебедът на Ян Аселайн

Като почитател на нидерландския бранд за дрехи G-Star Raw, първата картина, която търсих да видя в националния музей на Нидерландия, е „Застрашеният лебед“ („The Threatened swan“) на Ян Аселайн от 1650 г. Преди няколко години брандът, собственост на Фарел Уилямс, пусна линия, вдъхновена от тази творба. Картината е и първото произведение, закупено от Nationale Kunstgalerij (предшественик на Rijksmuseum).

Лебедът, който яростно защитава гнездото си от куче, е изявеният холандски политик и премиер Йохан де Вит, който се бори срещу враговете на държавата. Оттогава лебедът се превръща в символ на холандската национална съпротива. За съжаление през 1972 г. след тежки военни поражения от Франция и Англия, де Вит е буквално разкъсан и убит от тълпата.

Не пропускайте голямата изложба на Ян Вермеер през 2023

Към колекцията от четири картини на Ян Вермеер, сред които „Млекарката“, през 2023 г. в Райксмузеум ще се присъединят творби, предоставени назаем от музея „Маурицхойс“, който е съорганизатор на специална голяма изложба на бароковия художник, включително и от музеи от Ирландия, САЩ и Германия

Наскоро Райксмузеум получи картината на фламандския майстор Бартоломеус Спрангер „Мъртвият Христос, придържан от ангели“, нарисувана през 1587 г.

Входът за музея е 20 € и е безплатен, ако имате I amsterdam City Card. Препоръчително е да запазите времеви слот.

Библиотеката на музея е рай за любителите на книги, най-старата и най-обширна колекция от текстове по история на изкуството в Холандия. Всеки посетител може да дойде, да разгледа и да учи. Тук също можете да проследите виртуално на iPad цялата колекцията на музея (привидно безкрайна).

Мишлен кулинарни шедьоври

В ресторанта на музея със звезда Мишлен можете да опитате някои местни кулинарни шедьоври. Още едно доказателство за феноменалното холандското изкуство. Менютата на главния готвач Йорис Бийдендайк са вдъхновени от вкусовете, повлияли на холандската кухня през цялата й история. Екипът редовно кани изтъкнати гост готвачи в кухнята – подобно на гостуващите куратори в музея.

#5. Посетете музея за модерно съвременно изкуство Moco

Moco ще ви плени с оригиналите на Банкси и Анди Уорхол, както и с дигиталните си интерактивни инсталации. Музеят се помещава във Villa Alsberg, градска къща с изглед към Museumplein (Площадът на музеите) в съседство с Райксмузеум, Ван Гог, Градската галерия и Музея на диамантите – в  сърцето на Амстердам.

Сградата е проектирана през 1904 г. от Едуард Кайперс, племенник на известния Пиер Кайперс, архитектът на Райксмузеум. Тази частна резиденция е една от първите семейни къщи, построени покрай Museumplein и запазва собствеността си до 1939 г. Впоследствие къщата е отдадена на свещеници, които преподават в училището „Свети Никола“ в Амстердам, а по-късно е превърната в офис на адвокатска кантора.

Сред най-въздействащите творби на Банкси е „Момиче с балон“, символ на любовта, която може би ви търси и очаква. Момиченцето с балон във формата на сърце се появява за първи път в South Bank в Лондон през 2002 г.

Тук можете да видите оригинала на „Знакът на долара“ (Dollar Sign) на Анди Уорхол. Творбата на поп артиста е пресечна точка между изкуството и богатството и идеята, че едното не може да без другото.

Въпреки че Уорхол произхожда от семейство на работническата класа, Dollar Sign е отражение на дълбоката му мания за потребителска култура и собствения му търговски успех. Известната му Мерилин Монро също е изложена в Mocо.

Интерактивна инсталация „Диамантена матрица“

Изложбата за дигитално изкуство „Отражение напред“ е една приключенска колоборация между Moco и холандския съвременен художник Studio Irma. Ярко оцветени светлини и музика ви превеждат през интерактивни произведения на изкуството.

Тази арт инсталация е сред любимите на посетителите, тъй като всеки може да я изследва, преживява и интерпретира по свой собствен начин. Идеята за диамантите е, че са направени от въглерод и преминават през невероятни стрес и трансформации, за да се превърнат в блестящи бижута и в един от най-здравите материали на земята. Тази инсталация от стотици светещи диаманти казва, че всички ние участваме в една по-голяма картина, споделяйки повече прилики, отколкото разлики. Животът е объркан и труден, но ни прави по-силни. Затова да празнуваме своя неразрушим блясък.

И ще завърша с един цитат на френския уличен художник Жан Рене-JR „Изкуството не трябва да променя света, да променя практическите неща, а да променя възприятията. Изкуството може да промени начина, по който виждаме света.“

Следва продължение…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара