Чували ли сте израза „Когато си в Рим, прави като римляните“? Е, същото важи и за Дубай – любима посока за българите в последните години, защото включва любимото им „Три в едно“. Хем пътуват в странство и виждат свят, хем могат да полежат на плажа, хем да си напазаруват. Все пак през Дубай минава почти цялото карго от Китай и още половин свят, а стоките са безмитни.

Въпреки почтителното уважение към чужденците, в най-известната държава от обединените емирства имат строги правила и държат да бъдат спазвани. Престъпването на някои от тях може да доведе до разправия с властите и дори със затвор.

Дубай наистина е забавна и спокойна дестинации, но въпреки светлините на града, модерните сгради и палавите водоскоци, не се заблуждавайте – той никога няма да бъде Лас Вегас на Близкия Изток. Ако преминете границата, рискувате последствия, които трудно ще преглътнете.

За да си осигурите безпроблемен престой в града на Бурж халифа, важно е да се запознаете с някои основни правила и указания, преди да се гмурнете в приключението.

Никога не правете тези неща, когато сте в Дубай

  • Не споделяйте една и съща стая с партньор, за когото не сте женени

Няма значение дали имате отколешна любовна връзка и пред света и приятелите сте двойка. Щом не сте официално обвързани, не е възможно да спите в една стая. Разбира се, хотелиерите, запознати със западните нрави, си затварят очите. Но ако се стигне до сблъсък със закона ви грози минимална присъда от една година затвор и депортиране.

  • Не носете дрехи, които не са за вашия пол

На носенето на женски тоалети от мъже (или обратното) в Дубай не се гледа с добро око. То се приравнява към нетрадиционната сексуална ориентация. Ако искате да се правите на Кончита Вурст или Пол Ру, изберете друго място по света.

  • Не пийте алкохол на обществени места

Употребата на алкохол не е забранена в Дубай. Това, което е незаконно е пиенето му на публично място. Както и ходенето по улиците в нетрезво състояние. Спиртните напитки трябва да се купуват от лицензирани магазини. Е, местните гидове винаги са готови да услужат на „закъсали“ гости като материализират отнейде някоя и друга бутилка. Но неспазването на правилата може да доведе до финансови санкции, глоба, затвор или депортиране.

  • Не демонстрирайте любовта си прекалено очевидно

Публичната проява на чувствата ви трябва да бъде в умерени граници. Няма проблем женените двойки да се държат за ръце и да разменят кратки целувки по бузите. Но страстните ласки  и продължителното впиване на устни предизвикват мръщене, ако са на улицата, в ресторант, клуб или мол. Законът за обществената пристойност морала в Дубай не позволява на неомъжените жени да проявяват привързаност към срещуположния пол. Имайте го предвид, ако сте набелязали емиратите за медения си месец.

  • Избягвайте непристойните език и знаци

Някой ви засича на шосето? Запазете хладнокръвие, не показвайте среден пръст, не ругайте. Това се смята за неуважително, а  да се проявява неуважение е незаконно в Дубай. Макар да сте турист, това може да ви докара 30 дни затвор.

  • Не снимайте хора без позволение

Всеки турист в „Златния град“ е привлечен да заснеме колкото се може повече от красивите гледки наоколо, но в кадрите неизбежно попадат и местни хора. Ако нямате позволението им, избягвайте да правите снимки или клипове. Особено в случай, че са жени и деца. Според закона за киберпрестъпленията в Обединените арабски емирства, това е престъпване на правилата. Ако ви хванат, или някой се оплаче, камерата или телефонът ще ви бъдат конфискувани, снимките изтрити. Ще ви накарат да платите глоба или да прекарате няколко дни в затвора.

  • Забравете за прозрачните дрехи и шортите

Носенето на минималистични панталонки или прозрачни тоалети се приема за неуважение в Дубай, независимо колко горещо е времето. Бикините на плажа са разрешени, но избягвайте да се разхождате топлес дори и там. Ясно е, че в джамиите трябва да сте с покрити ръце и глави, но там предвидливо дават покривала под наем.

  • Не яжте и не пийте по улиците по време на Рамадана – строго забранено е

Не изкушавайте местните жители, употребявайки храна на обществени места, докато те спазват строгия дневен пост по време на Рамадана. Мюсюлманите смятат месеца, в който се хранят само нощем за свещен. Като представител на друга религия, не сте длъжен да се въздържате от храна и вода като домакините, но трябва да проявите уважение. Да ядете, пиете, пушите или дъвчете дъвка през деня по време на мюсюлманския пост, може да ви докара голяма беда, защото се смята за грубо погазване на законите на държавата.

  • Не разпространявайте фалшиви новини онлайн

Вероятно не сте чували, но в Дубай разпространяването на неверни факти е незаконно.  Затова трябва да сте изключително внимателни, когато използвате социалните медии или други онлайн платформи в Обединените арабски емирства.

Разпространението на подвеждаща или непроверена информация за обществени личности или обикновени хора е равносилно на кибертормоз. Винаги проверявайте, преди да ги публикувате онлайн.

  • Не танцувайте и не пускайте силна музика на обществени места

Дубай е пълен с барове и нощни клубове, така че ако ви напира да затанцувате и да надуете музиката, намерете най-близкото лицензирано заведение. Никога не опитвайте танцови стъпки извън тези места – това ще се квалифицира като „неприлично и провокативно“ според дубайския кодекс на поведение.

Още статии от Маги Гигова в сайта й www.dromomania.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара