Десислава Стоянова е едно от най-популярните лица на bTV – от 4 години е водеща на „Преди обед“ с Александър Кадиев. Започва кариерата си във в. „Сега“ през 1998 г. Работи в международния, а след това във вътрешнополитическия отдел на вестника. През 2002 г. получава покана да се присъедини към екипа на bTV Новините. През следващите 5 години се занимава предимно с политическа журналистика. Автор е и на редица филми в bTV Репортерите. През 2007-а става заместник главен редактор на списание AMICA. Деси е омъжена за журналиста Велислав Русев и двамата са родители на 7-годишните близнаци Стефан и Красимир.

Desi 2

Преди десетина години интервюираше сина на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, в палатката му в пустинята Сахара. Отразяваше процеса срещу българските медици в Либия. Сега интервюираш звезди от шоубизнеса. В коя журналистическа роля се чувстваш повече в свои води?

Слава богу, и в двете. И тогава се чувствах на мястото си, и сега също. И тогава я имаше тръпката, и сега. В крайна сметка колкото и на пръв поглед нещата да изглеждат различни, става въпрос за едно и също – да разкажеш на публиката една история добре. Честно, задавайки всички въпроси, стигайки в дълбочина. Винаги към това съм се стремяла. И тогава, когато както ти припомняш с Миролюба Бенатова, седяхме насред пустинята със Сейф ал-Ислам и сега, когато правя интервюта в студиото на „Преди обед“.

Започна кариерата си в отдел „Международни новини“ на в. „Сега“. Представяла ли си си някога, че ще се конкурираш с Гала в ефир? Как се реши на това предизвикателство?

Краткият отговор е никога. Дори не ми е хрумвало. Докато следвах в университета, умишлено избрах профил „печат“, вместо телевизионната журналистика, към която имаше голям наплив. Още във втори курс започнах във в. „Сега“, където отраснах като репортер. Винаги се сещам с много топлина за тези първи години, когато както и ти си спомняш, в „Сега“ се работеше с много ентусиазъм и много всеотдайност. Както се и купонясваше. После дойде телевизията, където продължих да бъда политически репортер. Така че за всички беше голяма изненада, когато на 10-ата година рязко смених посоката и започнах работа в Amica. А що се отнася до приемането на предложението да стана водеща на „Преди обед“, с Жоро Тошев, Диляна Ценова и Румяна Цанчева, които са основните „виновници“ това да се случи, към днешна дата често се смеем, като си спомняме колко се съпротивлявах в началото. Те бяха хората, които повярваха, че от политическия репортер може да излезе водещ на лайфстайл предаване, и съм им благодарна, че в крайна сметка ме убедиха да се пробвам.

Липсва ли ти сериозната журналистика?

Desi 3Не. Няма какво да ми липсва. Взела съм си достатъчно от адреналина на новините, за да усещам каквато и да е липса. А това, което съм научила, докато съм тичала по коридорите на разните институции или съм висяла на плочките отпред с микрофон в ръката, ми е много полезно в днешната ми работа. Умението да задаваш въпроси, да мислиш критично са професионални рефлекси, които са в основата на журналистическата работа във всичките й форми. Преди обед в bTV имам шанса да се занимавам повече с положителните примери около нас, отколкото с негативните, което ме кара да се чувствам добре. Освен това чисто житейски съм на етап, в който имам нужда от предвидимост. Да знам, че мога да посрещна децата от училище, да прекарам вечерта вкъщи. Не искам да има неща, за които след време да съжалявам. Твърде често се срещам и си говоря с хора, които един ден съжаляват, че не са били до децата си, когато те са пораствали, за да допусна същата грешка.

Какво най-много ти харесва в сегашната ти работа?

Лежерността, доброто настроение, за което Сашо допринася в максимална степен, добре смазаният екип, начело с Ина Маринова, който стои зад нас. Не знам дали им казваме достатъчно често, че без тях сме за никъде. И разбира се, срещите с всички интересни хора, които ни гостуват.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара