Вероятно е имало нещо във въздуха през 30-те. Някакъв талантлив ген се е мултиплицирал и ни е дарил с поколението на Ален Делон, Белмондо, Роми Шнайдер, Бриджит Бардо и, разбира се, София Лорен.

Ето я. Навърши 80 години и е една от последните живи богини на киното, която на всичкото отгоре още заслепява с великолепието си. „Клонирането е грях, казал един католически свещеник, но за София Лорен може да се направи изключение.”

Преди 7 години вече възрастната актриса се съгласява да направи фотосесия за култовия календар на Pirelli, от който блести разголена в сластна поза и с щедро деколте. Как? Нима? Защо? „Защото се забавлявах”, отговаря София и добавя, че когато човек се наслаждава, е способен да даде всичко от себе си. „Но вие изглеждате чудесно!”, възклицават журналистите на представянето на календара. „О, всичко, което виждате, го дължа на спагетите”, усмихва се актрисата.

SL 2

„Прости ми, скъпо момиче. Притискам те твърде много. Моли се – същото ще направя и аз – до следващата седмица.“ Това пише Кари Грант на София през 1957 г., но тя не избира него, а ментора си Карло Понти, по-стар с 22 години, с 10 сантиметра по-нисък и все още женен за първата си жена.

Най-големите подаръци от съдбата ми бяха моят ум и това, че се родих в бедност, смята вечната красавица и въобще не споменава бюста, краката и походката си. А походката, ах, походката, която привлича всички мокри погледи на мъжете наоколо…

Г-ца Шиколоне

София Вилани Шиколоне е родена в благотворителното отделение за неомъжени майки в Рим на 20 септември 1934 г., а в детството й подигравките, че е незаконородена, не спират. Майка й, Ромилда Вилани, е горда красавица, която се връща в дома си в малкото рибарско градче Поцуоли, за да живее не просто с греха на неомъжена майка в консервативната католическа Италия. Скоро след това тя ражда второ дете – Мария, от бащата на София – Рикардо Шиколоне, който така и не се жени за нея и не дава името си на малката си дъщеря. София живее в апартамент с 8 човека – там са баба й, дядо й, леля и двама чичовци. Преди да напусне Поцуоли, тя никога не спи сама в легло.

SL

През 1942 година семейството страда от тежки лишения – глад, хлябът е на дажби, крият се от бомбардировките в пълен с плъхове жп тунел, пълен с „болест, смях, пиянство, смърт и раждания“. Ромилда се опитва всячески да нахрани себе си и двете си дъщери, но София по това време е „слаба като клечка за зъби“.

Ромилда прилича изключително много на Грета Гарбо и на 17-годишна възраст печели конкурс за двойнички на синеоката ледена кралица. Майка й отказва да я пусне в САЩ да получи наградата си и това подтиква Ромилда да вложи амбицията си в голямата си дъщеря – недодялано, непривлекателно, намусено момиче до 14-годишната си възраст, когато всичко се променя.

На 14 София разцъфтява. Мъжете започват да свиркат по улицата след нея. А Ромилда я праща на конкурс за красота, за който баба й шие рокля от розовите завеси в хола, защото нямат пари. Тя е избрана сред 12-те финалистки, печели 35 долара, билет до Рим и няколко ролки тапет, които щастливото семейство използва за покриване на пукнатините в мазилката на апартамента си, причинени от бомбардировките. От този момент Ромилда се посвещава на кариерата на дъщеря си. „Всичко, което съм мечтала за себе си, се е случило на София. Аз живея в нейния образ“, признава тя.

Билетът до Рим промени траекторията на живота на София. Тя си намира работа като модел. Едно списание променя името й на Лазаро, а един продуцент на нискобюджетен филм я кръщава Лорен.

Целия текст ще намерите в новия брой на „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара