Етапите на съзряване при жената определят графика на профилактичните прегле­ди при гинеколог и мамолог. Първото истинско изследва­не трябва да се направи след първия полов акт независимо на колко години е момичето. Колко често жената трябва да ходи на профилактични прегледи обяснява д-р Нико­лай Генов от Медицински цен­тър „Панацея“ в София.

img_genov4

Д-р Генов, знаем, че жената трябва да започне да следи за своето полово здраве още като млада. Коя е най-ранната възраст, в която тя трябва да направи първия гинекологичен преглед?

Ако трябва да сме точни, първият преглед, независимо от пола, се прави минути след раждането. Този е моментът, в който лекарят трябва да установи дали външните полови белези при новороденото са нормални. Прегледът се прави от микропедиатър.

Знае се, че по време на своето полово съзряване момичето преминава през няколко критични периода. Кои са те и какво трябва да се наблюдава най-стриктно през всеки един от тях?

Вторият критичен период от предпубертета на момичето е между 8 и 11 години включително. Това е така нареченият период на предпубертета, когато се появяват и започват да се развиват млечните жлези. До този момент, ако всичко при момичето се развива нормално, не е необходимо да ходи на специален преглед.

Третият критичен период от съзряването е между 12 и 15 години – това е периодът на пубертета. През него започва окосмяването в половата област; появява се окосмяване в подмишниците и продължава развитието на млечните жлези. Постепенно се оформя женският тип конструкция на тялото, наблюдава се увеличаване на ръста. В този период се появява и първият мензис. Средната възраст на поява на цикъла е 12,6 години. Важно е през този период да се направи консултация с гинеколог, който да прецени дали всички тези промени протичат нормално.

От какви опасни аномалии е заплашена младата жена през пубертета?

При условие че момичето е навършило 16 години, а все още няма мензис, се говори за първична аменорея, симптом на различни заболявания. През този период често се срещат и вагинални течения, които могат да са на хормонална основа, но и следствие на възпалителен процес.

Кога можем да кажем, че момичето окончателно е преминало пубертета и се е превърнало в жена?

По време на четвъртия критичен период – до 18 години. През него се оформя напълно женският фенотип и завършва растежът.

Първият истински профилактичен преглед при гинеколог трябва да стане след първия полов акт. Той включва акушеро-гинекологичен преглед, колпоскопия, цитонамазка и ултразвукова диагностика. Това е моментът, когато момичето трябва да бъде прегледано за първи път и от мамолог, който да направи ултразвукова диагностика и ако прецени – мамография.

Преди да започнете да ползвате какъвто и да е метод на контрацепция, е задължително отново да поговорите с личния си гинеколог. Той ще се интересува от подробности около вашето здраве, от наследствени заболявания в семейството. Ще трябва да разбере точната възраст, в която е настъпила първата ви менструация, какъв е периодът между двата цикъла, за това как протича самият цикъл – леко или с много кръвозагуба например, ще трябва да обясните имате ли други заболявания.

В зависимост от това какви методи на контрацепция ще ви препоръчат, ще бъде записана и датата на следващия преглед.

Достигането на полова зрялост изисква ли по-сериозен контрол на сексуалното здраве?

Не бих казал. От началото на половия живот до навършване на 40 години жената трябва да прави профилактични прегледи при гинеколог и мамолог веднъж годишно. Ако до този момент не е настъпила менопаузата, прегледите продължават в същия препоръчителен график. В постменопауза тези прегледи са също веднъж годишно. Но ако жената приема хормонозаместители, прегледи се правят два пъти годишно.

Към специалист трябва да се обръщате и при всеки тревожен сигнал за половото ви здраве!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара