Чакате ли второ дете, пригответе се за сериозен проблем: ревността на баткото или каката към бебето. Тя ще се появи дори и първото ви дете само да е настоявало за братче или сестричка.

life-862967_960_720

За родителите е абсолютно неразбираемо как е възможно малкият човек да изпитва такива възрастни чувства. При това негативни. Вместо да се радва, че вече няма да е сам, че ще има с кого да играе, то ревнува. Измъчва себе си, измъчва и вас.

Помогнете му да се справи с тревогите си.

Започнете да подготвяте отрано по-голямото дете за бъдещата промяна. Ако имате познати с две или повече деца, ходете често заедно на гости. Нека то види колко весело живеят децата с братя и сестри. Нека разбере, че е напълно нормално в едно семейство да има повече малчугани.

Избягвайте кардиналните промени в живота му.

Ако обстоятелствата налагат то да тръгне на детска градина, да поживее известно време при баба си или да бъде преместено в друга стая, постарайте се да не свързвате такава промяна с появата на бебето. Дайте го на детска градина или го пратете при баба му два-три месеца преди или след раждането.

Запазете всички ритуали и традиции, с които е свикнал малкият първенец.

Например, ако му четете книжка за лека нощ, продължавайте да го правите и след раждането на бебето.

Не го лишавайте от внимание. Не го отпращайте, ако ви пречи, не му се карайте, че ви отвлича от важните грижи около новороденото. Покажете му, че имате нужда от него и от помощта му.

Ангажирайте го непрекъснато с лесни задачи по отглеждането на бебето. Така то ще се почувства гордо и оценено, а и ще се пробуди чувството му за покровителство, което е най-силният ви съюзник в победата на ревността.

Всеки ден отделяйте по малко време, в което да принадлежите само на баткото или каката.

Говорете му колкото се може по-често за любовта си към него. Хвалете го, правете му малки подаръци без повод. И не се възхищавайте в негово присъствие от новороденото.

Подчертавайте всички негови преимущества. Казвайте му колко е умно и самостоятелно в сравнение с бебето, колко е по-добре да си първият в семейството, защото всеки следващ след това те гледа с обожание, подражава ти във всичко, доизносва дрехите ти и т.н.

Не му се надсмивайте, не го хокайте, ако започне да се „вдетинява“. Обяснявайте му, че отделяте по-голямо внимание на новороденото не защото го обичате повече, а защото то не умее нищо да прави. И ако баткото или каката също искат да бъдат бебе, вие сте готови да се грижите по същия начин и за тях.

Обърнете всичко на игра: повийте го в одеяло, положете го в леглото, дайте му бутилка с биберон. Много скоро това ще му омръзне.

Ако то умишлено се държи лошо, шуми, буди бебето, обещайте му награда за добро поведение: да поиграете с него. От само себе си се разбира, че такива обещания трябва да се спазват.

Никога не го укорявайте заради проявите на ревност.

Никой не може да бъде принуден да обича.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара