Не бях чувала за Фундата, за Карпатите имах бегла представа, в Румъния съм пътувала много малко. Не знам защо, но северната ни съседка се радва на по-малък туристически интерес от българите (и от мен) в сравнение с другите ни съседи Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Което определено е грешка.

Феята на пътешествията обаче добре си върши работата и поправя подобни недоразумения. Така се озовах във Фундата, в Карпатите, и с чисто сърце препоръчвам и на вас да откриете красотата на тази величествена планина, неповторимата автентична атмосфера на местните села и многото възможности за активен или мързелив отдих тук.

Тази година румънската организация на журналистите и писателите по туризма, част от световната FIJET, направи класация с гласуване сред членовете си

коя е най-добрата дестинация в Румъния –

и Фундата спечели безапелационно. А щастливите домакини и сдружението на собствениците на хотели и къщи за гости решиха да се представят пред света и поканиха журналисти от FIJET от цял свят.

Фундата се наричат три села, разположени близо едно до друго, на около 40 кв. км и надморска височина от 1360 метра. Къщите – стари и нови, но построени в един стил с много дърво и голямо пространство помежду си, са пръснати сред пасторални зелени хълмове, където пасат овце, кози и крави. А над хълмовете се издигат мощните склонове на други няколко планини – всички те част от веригата на Карпатите.

Асфалтовият път, който живописно криволичи из Фундата, е тесен, но равен, без дупките, през които стискаме зъби, докато пътуваме из Родопите. Мястото става много популярно в Румъния по време на пандемията, разбира се – заради свободата да живееш изолирано и да се разхождаш, без да срещаш много хора. Мнозина се връщат в родните къщи, а други си купуват имоти. Все повече хора инвестират и в пансиони, къщи за гости и малки или по-големи хотели, но не мастодонти, които уютно се вписват в целия пейзаж и атмосфера. Започват да идват и все повече туристи.

Районът се слави с най-чистия въздух в Румъния.

Пансионите в трите села са много – местните собственици, които се занимават обичайно с животновъдство и земеделие, са превърнали част от постройките и старите къщи в уютни, удобни и обзаведени с много вкус помещения за гости.

Например можете да се потопите в напълно автентична стара румънска атмосфера във фамилната къща на Йон Войку. Къща „Пеленика“ e и музей на село Фундата – с манекени, облечени в местни народни носии и автентични мебели, печки, черги и предмети от бита на повече от столетие – строена е в края на XIX век. Стопаните, които обитават съседната къща, ни посрещат горе на хълма с мекици с пудра захар, местната ракия и плодов ликьор и огън на открито в огнище.

И макар че къщата е основно музей, не липсват ентусиасти, най-вече от Европа, които идват и отсядат тук за по ден-два.

„Идват основно чужденци. Но идват и румънци, които искат да изживеят детството, което не са имали на село. Да доят крави, да събират яйца. Имаме и пет големи кучета, които ни пазят от мечки“, разказва Йон. „Това лято един от гостите ни препи с палинка и имаше махмурлук два дни. Винаги предупреждавам туристите да внимават с румънската ракия, защото е силна, но не всички слушат.

А на Хелоуин миналата година една дама от Ванкувър отиде до банята през нощта и един от манекените падна върху нея. За малко не получи сърдечен удар, особено като се има предвид, че близо до Фундата е замъкът на Дракула“, продължава румънецът.

Замъкът Бран е на около половин час

от района и е задължителна отбивка.

И замъкът, и околността са много красиви, макар и историята с Дракула да е литературна измислица. Но именно заради нея над 700 000 туристи годишно посещават Бран. Вампирът граф Дракула е роден от въображението на ирландския писател Брам Стокър, който никога не е стъпвал в крепостта, нито пък по тези земи. Вероятно е използвал илюстрация от английския пътеписец Чарлз Бонер, за да опише Бран в книгата си, твърдят местните гидове. Името Дракула произлиза от т.нар. Орден на Дракона, с който бил свързан влашкият владетел Влад Цепеш. Той управлява между 1456-1462 г. и през 1467 г., а историците от онова време го описват като безмилостен и кръвожаден деспот, който набива жертвите си на кол. Цепеш не е идвал в Бран, твърдят местните гидове.

Но пък замъкът за първи път се споменава в исторически документ през 1377 г. – и определено си заслужава да бъде разгледан. Вътре, разбира се, има множество предмети, свързани с Дракула. Той продава, все пак. Иначе, през 1920 г. замъкът Бран става кралска резиденция, в която обича да живее кралица Мария, същата, която има дворец и в Балчик. Тя прави редизайн на Бран с помощта на чешки архитект.

Но да се върнем във Фундата. Не бях съвсем права, че мястото е напълно неизвестно за българите – една сутрин чухме българска реч край множеството мотори, паркирани пред едно от хотелчетата на

Cheile Grădiștei –

най-впечатляващия комплекс в района.

Оказва се, че са част от международна група любители на моторите, които са дошли да карат, наслаждавайки се на 360-градусовите зашеметяващи гледки, високи скорости и офроуд – условията за последното са чудесни.

По-късно научаваме и че българският отбор по биатлон два пъти е тренирал тази година във Фундата – докато се разхождаме, виждаме спортисти със ски с колелца под слънцето – тук е изградено професионално трасе за биатлон и ски бягане и много професионални тимове идват на подготовка. А мястото е създадено от бивш румънски спортист.

„Малка пенсия и трактор. С това Овидиу Гърбачя започва, за да вдъхне живот на един район с невероятна красота и да го постави на туристическата карта на Румъния.“, пише в сайта на комплекса.  Гърбачя е бивш скиор и бивш треньор на националния отбор по ски бягане.

Cheile Grădiștei Moieciu & Fundata разполага с повече от 500 стаи, футболно игрище и тенис кортове, спортна зала за професионални мачове, ледена пързалка, също с капацитет за състезания, голям басейн и СПА зона за рехабилитация, арена за биатлон и ски бягане, две ски писти за деца и начинаещи с влекове. И тъй като няма много сняг напоследък – и оръдия за изкуствен сняг.

За чисто забавление е построен Alpine Coaster – в шейна по спираловидни релси се качвате на високо, за да се насладите на  гледките, като сами управлявате скоростта.

Мястото е притегателно за различни спортни отбори, както и за любители-туристи, които обичат активностите на открито.

Най-добрият посланик на Фундата и въобще на Румъния по света

се казва Чарли Отли и е британец.

Той е журналист и телевизионен продуцент, обикалял е света, за да прави филми, живял е в Лос Анджелис, Маями, Сидни, Лондон, Лима и Южна Африка. Но попада в Румъния и се влюбва – и в страната, и румънката Оана. От 2010 г. живее в Румъния и е създал и продължава да създава цяла поредица документални филми за страната, които се излъчват по Би Би Си и Нетфликс. Подкрепят го румънското правителство и Чарлз III.

“Дойдох тук през 2010 г. и открих страна, която ми напомня книгите, които четях като дете. Като “Властелинът на пръстените” на Толкин. Тези невероятни, древни планини и толкова много биоразнообразие. Напомнят ми на тези в Шотландия, преди да ги развалят. Две трети от европейските големи хищници са тук, най-голямата смесена гора в Европа е тук. Ако погледнете тези букови дървета, след две-три седмици всичко ще бъде окъпано в мед и злато. Цветовете ще се променят. Толкова е красиво. През пролетта има килим от диви цветя. Лятото е пламтящо горещо. Можеш да лежиш на верандата и да си пиеш капучиното сутрин. През зимата снегът е дълбок, стига до коляно. Борим се с пазарските чанти, пързаляме се надолу по склона. Ядем маршмелоу и правим снежни човеци. Караме ски и се наслаждаваме на всяко нещо, което това място може да предложи. За мен тази страна е безкрайно очарователна”, разказва Чарли пред групата журналисти от цял свят, които е поканил в къщата си във Фундата и черпи щедро с местна ракия и ликьори.

Къщата на Отли е на самотен хълм с ябълкови дървета. Купува имота по време на пандемията и го ремонтира.

„С приятелката ми Оана, която е румънка, водим простичък живот. През зимата сека дървета, палим камината, стоим на топло, готвим вкусна храна, играем в снега. През лятото правим купони и лагери с приятели, палим огън, седим на хълма. Гледаме залезите. Но и през цялото време работим. В Румъния има високоскоростен WiFi. Тук е много по-добър, отколкото във Великобритания. Повечето села в Румъния имат достъп до оптични кабели за разлика от мястото, от което идвам аз“, разказва Чарли.

Отли пътува 20 000 км за 14 месеца в девет исторически региона на страната, за да създаде продължението на сериала “Вкусовете на Румъния”, който тръгна по Нетфликс.

Убеден е, че страната може да бъде новият световен туристически рай. И дори си представя визитната й картичка. Татуриал си я е на рамото на лявата ръка. Глава на дакийски вълк с тяло на змия, планините, и знамето, което се превръща в изгрев, символизиращ нов ден за тази страна. А отдолу пише “Дивият ъгъл на Европа”.

“Символизира място, за което никой не знае. Неоткрита, неизследвана страна. Имаме тази обширна гора и тези планини и този начин на живот, който не се е променял от стотици години. Това представлява Румъния за мен”.

Българските журналисти, членове на FIJET, стигнаха до Fundata в Румъния с партньорството на Sun Spree Travel Partner. Компанията за управление на пътуванията „Сън Сприй Травъл Партнер“ е основана през 1998 г. с основна дейност обслужване на корпоративни клиенти. Фирмата е представител за България на глобалния лидер при пътуванията International Travel Partnership (ITP) с централа в Уиндзор, Англия. Sun Spree осигурява цялостна организация на бизнес пътувания в страната и чужбина, организира корпоративни събития, участия в конгреси, семинари, културни и спортни мероприятия, гала вечери, инсентив пътувания, както и уикенд пакети в страната. www.sunspreetravelpartner.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара