Красивата, гъста и блестяща коса е резултат не само от добра наследственост, но и от правилна грижа. И ако косата ви изведнъж не е толкова красива, колкото е била, проверете – може би, без да забелязвате, я натоварвате излишно? Уверете се, че нямате в арсенала си нито един от онези нощни навици, които правят косата ви слаба и грозна!

Лягане в леглото с мокра коса

Това е много, много лош навик: косата ни е особено уязвима, когато е мокра, и лягането в леглото, без да я подсушим добре, е сигурен начин да се сдобием с цъфтящи краища, изтъняване и дори косопад. Ако имате навика да се къпете вечер, внимателно защитете косата си от водата – и се уверете, че сте я подсушили напълно, преди да си легнете.

Носите косата си високо вързана

Или kd „конска опашка“. Или пък вдигате косата си възможно най-високо преди лягане. Ако постоянно си правите висока прическа, косата ви може да се увреди в точката на „издуване“. Дайте почивка на косата си, сплитайте косата си на плитка вечер – това е най-нежната прическа, която ще я разтовари, а през нощта ще си починете не само вие, но и тя.

Не разресвате косата си преди лягане

На първо място, четкането стимулира кръвообращението и действа като масаж. Второ, разресването помага да се отстранят от косата ви натрупаните през деня прах и мръсотия. И накрая, трето, масажирането на скалпа помага за стимулиране на фоликулите и за по-добър растеж на косата. Затова не пропускайте тази процедура, дори и да ви се спи!

Не овлажнявате косата си

Ако сте свикнали да миете косата си сутрин, не пропускайте възможността да си направите хидратираща маска през нощта – например намажете косата си с кокосово масло или нанесете балсам за коса. Маслото ще се абсорбира в косата ви през нощта, като я овлажнява и я прави по-лъскава и силна.

Не изплаквате лака си за коса през нощта

Това е също толкова голямо престъпление срещу красотата и здравето, колкото да си легнете, без да измиете грима си. Лакът за коса, оставен върху косата ви през нощта, може да изсуши косата ви и да я направи крехка и чуплива. Ако не искате или нямате време да измиете косата си както трябва, можете да нанесете малко балсам, сух шампоан или талк върху косата си и след това да изчеткате остатъците с гребен.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара