Талантливият пианист Емануил Иванов, който на 20 години спечели престижния конкурс „Феручо Бузони“, а на 22 г. дебютира в „Ла Скала“, отново гостува на Софийската филхармония на 10 март. Под палката на Алесандро Круделе той ще представи Концерт за пиано и оркестър №5 „Египетски“ на Камий Сен-Санс.

Симфония в ре минор от Цезар Франк допълва програмата на вечерта.

Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след блестящия му успех – Първа награда на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Италия. Това постижение на 20-годишния музикант беше последвано от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света.

Роден през 1998 в град Пазарджик, Емануил Иванов от ранна възраст проявява силен интерес и любов към музиката. В детството му изключително влияние върху музикалното му възпитание има симфоничната музика и особено Густав Малер. Започва уроци по пиано на около седемгодишна възраст при Галина Даскалова в родния си град. Завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик. Учи пиано при проф. Атанас Куртев от 2013 до 2018. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Свързан с отличието му на конкурса „Феручо Бузони“ е соловият рецитал през февруари 2021, който Емануил Иванов изнесе в разгара на пандемията Covid-19 в миланската „Ла Скала“. В едночасовия концерт, без публика, предаван на живо онлайн, младият пианист изпълни „Фантазия“ от Бузони по тема на Бах, клавирния цикъл „Огледала“ от Равел и Соната № 5 от Скрябин. Коментарите, изписани от стотици меломани в интернет, бяха заслужени суперлативи.

Емануил Иванов участва в много фестивали в България, а също така има солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия.

Емануил Иванов е носител на награди в престижни международин конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Павел Серебряков”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др.

Алесандро Круделе

е сред най-успешните италиански диригенти през последните години.

Роден е в Милано. Учи цигулка и композиция в Миланската консерватория „Джузепе Верди“, завършва я през 1997. Образованието му като диригент започва от ранна възраст. От 1999 до 2003 продължава обучението си в Музикалната академия „Киджана“ в Сиена, където е награден с няколко стипендии и с най-престижната „Diploma d’Onore“. Специализира при Кристоф фон Донани и сър Саймън Ратъл.

Сред престижните оркестри, с които работи, са Лондонската филхармония, Шотландският симфоничен оркестър на Би Би Си, германските симфонични оркестри в Берлин, Бохум и Бамберг, Симфоничният оркестър на Мелбърн (Австрия), Филхармонията на Монте-Карло, Израелският симфоничен оркестър, португалският симфоничният оркестър „Порто каза де музика“, уругвайският Филхармоничен оркестър в Минас, Пражкият симфоничен оркестър, Филхармоничният оркестър на Джордж Енеску в Букурещ, италианските „Филармоника Артуро Тосканини“ в Парма и

Оркестъра на областта Тоскана.

От сезон 2018/2019 Алесандро Круделе е главен гост-диригент на Радиосимфоничния оркестър в Белград (RTS).

Чест гост е в Азия, където дирижира някои от големи оркестри, включително Малайзийския филхармоничен оркестър, Шанхайската филхармония, Симфоничния оркестър на Шенжен и особено Хонконгската симфониета, с която поддържа редовна връзка след успешния си дебют през 2011. Забележителен е и дебютът му в Япония със Симфоничния оркестър на Каназава през 2016.

През 2000 година основава оркестъра на Университета в Милано „Orchestra UniMi“. Само за няколко години съставът утвърждава своето място и си сътрудничи с международни изявени артисти. През 2005 турнето му в Германия е записано от WDR и получава изключително признание от публиката и критиците. „Оркестра УниМи“ е редовен гост на международния фестивал на Милано – Торино „MiTo Settembremusica“.

Алесандро Круделе е посветил времето си на работата с

талантливи млади музиканти,

които започват да изграждат своята кариера, а авгажиментите му с младежки оркестри са все още негов приоритет. От 2003 до 2006 той е редовен гост на Академичния оркестър на театър „Ла Скала“ („Orchestra dell’Accademia del Teatro alla Scala“), а през 2014/2015 дирижира Младежки международен оркестър в Монте Карло („Jeune Orchester International de Monte-Carlo“), в който участват някои от най-добрите млади музиканти от цяла Европа.

Оперният му дебют с операта на Росини „Синьор Брускино“ е горещо аплодиран. Репертоарът му включва музика от XVII век до съвременността. Високо оценена е интерпретацията му на творби от френския импресионизъм.

Алесандро Круделе в момента живее в Берлин.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в   Ивентим. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара