Дбютният албум на “Лили Илиева и Минимум Квартет” се нарича “No Stars At All” и съдържа авторски композиции, сътворени от нея и музикантите от квартета. Аранжиментите на песните също са дело на всички от бандата, а те са сред най-виртуозните и смислени изпълнители на българската джаз сцена: Димитър Льолев – саксофон, Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – бас и Борислав Петров – барабани. Албумът бе представен на 23 юни, а съвсем скоро – на 6, 7 и 8 юли в Южен парк 2, ще го чуем на живо по време на любимия А to JazZ Festival. Още за фестивала – https://www.atojazz.bg/

Как решихте да създадете свой джаз квартет? И как избрахте членовете на групата, така че да работите като едно цяло, композирайки музиката си заедно?

Решението да се съберем като група дойде от всички ни. Почти целият състав е завършил същата джаз консерватория в Холандия – “Принц Клаус”. Съвсем естествено беше да започнем да творим музика заедно. Вкусовете ни, начинът по който работим и разбирането ни за музика са нещото, което определя звученето на Минимум.

Oткъде идва името на квартета?

Името на групата всъщност е една шега на Борис Таслев :) А иначе обичаме да мислим за всяко артистично постижение  като минимумът, заложен в потенциала за следващото.

Как се чувствате в изцяло мъжка компания? Доминира ли вашият прекасен и нежен глас?

Чувствам се комфортно. В света на джаз музиката, доминира мъжкото присъствие. Свикнала съм, а освен това винаги съм твърдяла, че с мъже се работи по-лесно :)

Преди броени дни издадохте албум? Разкажете ни повече за него?

Албумът ни се казва “No Stars At All” и е естественото развитие за нашата група. Всеки от нас има какво да каже с музиката си, което прави и албума интересен. Композициите са писани от всички в групата. Повечето бяха инструментални и с написването на текстовете придобиха нов облик. Има свобода в тази музика, силно се надявам да въздейства на хората.

Ще чуем ли парчета от новия ви албум по време на фестивала A to JazZ, на който ще участвате на 6 юли?

Всички пиеси, които ще прозвучат на A to JazZ, ще бъдат от албума.

Кой е вашият най-голям учител и вдъхновител в музиката?

Не мога да определя само един. Уча се постоянно. Вдъхновява ме свободата на тази музика, възможността да предадеш всичките си емоционални състояния – такива, каквито са – без ограничения. Можеш да кажеш нещо с много тонове, но понякога и един тон може да е достатъчен. Музика без граници, без очаквания и със суровата емоция,  която струи от артистите… това е джазът за мен.

Ако не се занимавахте с музика, с какво щеше да бъде вашето друго призвание?

Вероятно попрището ми щеше да е свързано с друг вид изкуство.

Освен певица и композитор, вие преподавате и музика. На каква възраст е най-малкият и най-големият ви ученик?

В момента – най-малкият е на 14 г, а най-големият – на 55 г.

Кога според вас трябва да започне музикалното образование на децата?

Децата имат невероятна интуиция. Те сами усещат, когато наистина е дошло време да се занимават. Разбира се, трябва да се опитваме да ги насочваме от момента, когато забележим тяхната дарба, но не на всяка цена.

Коя е Лили Илиева днес?

Старая се да бъда фокусиран музикант, инспириращ педагог и приятел на учениците си. Старая се да възпитавам добър вкус и отношение към музиката. Старая се да работя над себе си, за да мога да продължавам да давам – както в музикален, така и в чисто човешки план.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара