Михаела Русева е винен експерт в МЕТРО Кеш енд Кери България. Специализира лозарство и винарство в Италия и Франция, а след това заминава за Австралия, където работи във винарна. Пътува много из Европа и успява да се докосне до различни винени региони и винарни,  да научи много от хората, работещи там. Михаела е изключително лъчезарен и спокоен човек. Говори за виното с любов и страст.

Сомелиер не е често срещана професия и със сигурност изисква много талант и персонално отношение към виното. Какво е за вас виното?

Откакто открих виното, за мен то се превърна в страст. Виното с едно изречение бих описала като „душата на човек в една бутилка“.

Виното може да бъде страст и емоция. Как обаче става професия? Как избрахте да работите в тази сфера?

Вярвам в една философия, че когато нещо трябва да се случи, то се случва. Образованието ми е агрономство, и учих по-специализирано лозарство. След бакалавърската степен реших да специализирам конкретно във винарството. Избрах като тема за магистратурата „Лозарство, винарство и винен маркетинг“  във Франция и Италия. Не са много програмите, които дават възможност да учиш лозарство и винарство. За щастие, бях одобрена за стипендия и имах възможността да пътувам из цяла Европа и да срещна много хора, работещи в сферата на винарството.

Човек може да научи за виното много и различни неща. Къде и какво сте работили?

Работих в Австралия и успях да се запозная с един различен подход и философия при винарството. В България съм работила за българска изба, където също бях консултант няколко години. Благодарение на хората, с които работех, имах възможността да се запозная в детайли с винения бранш в България.

Жерар Депардийо казва, че виното има душа. Познавате ли я? Какви са съставките й?

Според мен всяко едно вино, всяка една бутилка има душа. Като съставки, разбира се, има химична формула, но виното е нещо много повече от химична формула. Виното е вълшебство, точно затова го сравняват и с душата. Конкретни съставки няма. Най-важните са любов, много работа, и чар.

Много хора твърдят, че вино под еди каква си цена не би могло да е добро. Какво е за вас „добро вино“? Доколко цената може да е определяща?

В Италия съм откривала хубаво вино дори и за 1-2 евро. Разбира се, по-скъпото носи по-голямо удоволствие. Тези вина, които са на по-достъпна цена, са създадени така, че човек лесно да може да ги хареса.  Другите „по-сложни“ вина са вина, които предизвикват човек да отдели повече време и емоция. Всъщност самото преживяване прави виното по-хубаво. Скъпото вино е по-хубаво именно точно заради едно такова изживяване и осмисляне.

И при виното има модни тенденции. Кой ги задава и какви са актуалните?

Последните модни тенденции са свързани с розето. Розето вече се пие целогодишно. Все повече се навлиза и в спецификите на розето – по-леко, по-силно, по-натоварено. Друга тенденция в България е желанието на потребителите да пият повече вино. Светът на виното е толкова разнообразен и променящ се, че винаги има  за всекиго по нещо. Тези производители, които имат възможността да достигнат до повече потребители, са тези, които не само налагат модните тенденции, но и възпитават предпочитанията на хората.

МЕТРО България предлага най-голямото разнообразие от вина от България, Новия и Стария свят на щандовете си. Как се случва подборът?

МЕТРО има невероятен подбор на вина. Това е първата и основна причина, по която реших да се присъединя към неговия винен екип.

Подборът зависи основно от хората, които се занимават със снабдяването на компанията. Тяхната визия е определяща за търсенето и предлагането на виното и как МЕТРО ще се позиционира спрямо клиентите и търсенето на пазара. Те дегустират и селектират текущите предложения от винената ни листа. Колегите от баинг екипа са едно невероятно богатство, с което МЕТРО разполага. Техният нюх и подход към виното дават възможност на МЕТРО да предлага такъв широк и адекватен асортимент.

Ако сега сме пред щанда на МЕТРО, кои етикети бихте ми препоръчали за летните месеци – като съотношение цена-качество?

Имаме изключително интересни австрийски вина. Ексклузивен внос за МЕТРО от Artisan Wines. За този сезон бих препоръчала бялото и розето. Бялото е Artisan Wines, Welschriesling Pure, а розето – Zweigelt Rose. Лесно могат да се възприемат, много приятни, леки, свежи и с характер. Самата аз преди да ги пробвам, почти не бях опитвала австрийски вина, но вече съм им най-големият фен:-)

Има ли създадена вече винена култура в България? А винена общност?

За масова винена култура все още е трудно и сложно да се говори. Със сигурност обаче има една сериозна гилдия на вино-любителите. Тази група от хора има много задълбочени познания. Все още масовият потребител няма особено висока винена култура, но нещата бавно се променят.

Има ли бъдеще виненият туризъм в България? Знаете ли успешни български или чуждестранни модели?

Виненият туризъм започна да се налага през последните години, но вече се развива стремглаво и се наблюдава засилен интерес към него. Много чужденци искат да посетят България именно заради виното и българските винарни. Някои изби, които посрещат гости, са семейни и изключително чаровни. Често дори собствениците посрещат гостите. Условията са страхотни и определено този тип туризъм в България има бъдеще. Съществуват интересни и разнообразни възможности и аз с най-голямо удоволствие се включвам в ежегодните обиколки на някои винарни. Познавам много добре избата на „Братя Минкови“ и определено бих я препоръчала. Бих препоръчала и „Мидалидаре“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара