Имало едно време… Това е най-подходящият увод, когато става въпрос за съкровищницата на чешките крале – средновековния чешки град Кутна Хора.

В продължение на няколко века в него се добива 1/3 от среброто на цяла Европа. Пражкият грош, който се сече в града, е сред най-ценните платежни средства на континента, съвременните археолози намират от монетите чак в Испания.

Легендите разказват, че в началото среброто било на повърхността и – едва ли не – навсякъде.

В края на 12 век, от близо и далеч в града се стичат хора, привлечени от възможността за лесна печалба. През 1300 г., крал Вацлав II издава миньорски кодекс, който определя правилата за добиване на сребро. Пренася тук сеченето на монети и специално за целта построява Монетния двор. Гордите с богатството си миньори искат да се похвалят пред света и строят църкви, къщи и манастири. Издигат храма „Св. Варвара”, който по красота си съперничи с пражката катедрала „Св. Вит”.

След това среброто започва да намалява, добива се все по-трудно и по-надълбоко. През 18 век е затворен монетния двор и градът, който е бил втори след Прага, започва до изостава. До 19 век, когато започва чешкото Възраждане и народът започва да си припомня своето минало, език и култура.

В днешно време, веднъж годишно, можем отново да се пренесем в средновековието. В края на юни, кметството на Кутна Хора организира фестивал, по време на който оживяват историята и легендите.

Както обяви глашатаят: „Приближете, верни поданици на вашия крал! Съберете се пред храма на Св. Варвара, покровителка на миньорите и посрещнете своя крал! Фанфари и камбани ще се радват с вас! Вижте шествието на крал Вацлав IV и съпругата му Жофие!” Можете да погледате рицарския турнир, обявен от краля, танците на танцьорките и акробатичните номера на жонгльорите. Ако решите – можете да дадете по някоя крона на колоритните просякини, които протягат през средновековните дрипи пъстри чинийки. И когато се изморите – да похапнете печено месце и да го полеете с бира. И да се порадвате на фойерверките вечерта.

Да. Имало едно време…

Ели Мандажиева е лицензиран екскурзовод, https://www.facebook.com/pragueBGguide

Facebook Twitter Google+

0 Коментара