Известният руски ансамбъл „Хорът на Турецкий”, в тази трудна пандемична година, направи невъзможното – по време на затворените граници между държавите обиколи за 10 дена половин Европа с музикалния проект „Песни за победата“.

„Хорът на Турецкий”, заедно с дамската му формация SOPRANO, ще пее и у нас на 1 ноември 2020 г., от 14 часа на паметника на Альоша в Пловдив.

Проектът „Песни на победата“ съществува от 5 години. Тази година артистите го осъществяват под мотото „Музика за мир и здраве“. Музикантите  отбелязват, че актуалността на подобни събития тази година е специална. Такива концерти облекчават социалното напрежение у хората, зареждат ги с положителни  емоции. Градовете бяха домакини и на онлайн излъчване, което привлече около 1 милион зрители по време на турнето.

„Преди 75 години нашите предци ни дадоха мирно небе над главата. Сега сме изправени пред ново историческо предизвикателство – пандемия. Но съм сигурен, че заедно ще преодолеем всичко. Тази обиколка е като минно поле в смисъл, че правилата, наредбите, зоните на COVID-19 в страните се сменят всеки ден. И всички ние се опитваме да се адаптираме към това.

Няколко дни преди старта на турнето концертът в Прага беше отменен, поради рязкото влошаване на епидемиологичната обстановка в града, а вече по време на обиколката, площадът в Братислава се промени за един ден заради новите словашки разпоредби. На всеки 72 часа целият ни екип правеше COVID тест точно на сцената след концерта. Условията са спартански. Но изкуството изисква жертви. Правилата за зрителите също са се променили. Сега има място за сядане, социална дистанция, безплатна предварителна регистрация за събития и ограничен брой места на площада“, подчертава Турецки.

Концертът на хор „Турецкий” при паметника на Альоша в Пловдив ще бъде с максимален капацитет от 1 000 зрители. Организаторите ще осигурят спазването на всички предписани противоепидемични мерки, социална дистанция и носене на маски.

Концертът е безплатен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара