Конституционният съд на Полша постанови, че абортите в страната, дори заради увреждане на плода, са противоконституционни, предадоха световните агенции.

По този начин в Полша отпада едно от малкото основания, при които там беше разрешено прекъсване на бременността. След като решението влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия „Право и справедливост“, които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт,

както и и международни правозащитни организации, се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша. Страната, в която католическата църква има голямо влияние, има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

След обявяването на решението, стотици се събраха във Варшава, за да протестират. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Това е „тъжен ден за правата на жените“, написа в „Туитър“ комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара