Всеки има градски вкус от детството, които му е любим. За мен това са едни рогчета, които продаваха на ул. Жданов (в София), днешната ул. Пиротска… и варените гевреци. Гевреците се продават и днес и вкусът им не е променен драстично, но онези рогчета… ами няма ги вече. Хем имаше масло или мас в тях, стояха пухкави, леко на пластове, като с многолистно тесто, но без да се рони излишно… накратко, който ги е ял, ще ме разбере.

И друг път съм казвала, че са ми интересни т.нар. супер храни, обичам да чета рецепти с тях, понякога  и да ги приготвя. От известно време попадам на доста рецепти с брашно от спелта.

„Спелтата, в България наричана още шпелта и динкел, e вид древна пшеница. Била е основна храна в части на Близкия изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието.“

Та значи, оказа се че това е сорт жито, с която прадедите ни са се хранили. Лесна за отглеждане, не се изполват изкуствени торове…но доста по-скъпа от обикновеното бяло пшенично брашно.  Доста интересна информация прочетох ето тук. 

Оказа се, че с това брашно се работи изключитено лесно  и приятно, не лепне, разточва се много хубаво, меко  и еластично е. Определено ще си го ползвам и за напред, въпреки че цената му е доста висока, в сравнение с традиционното.

Продукти за 10-12 броя

  • 450 г брашно от спелта
  • 200 г сирене
  • 220 мл прясно мляко
  • 100 г меко масло
  • 1 чаена лъж. мед
  • 7 г суха мая
  • сол
  • за намазване – 1 жълтък и сусам

Начин на приготвяне:

В купа стоплете млякото и добавете маята и меда. Разбъркайте и оставете за кратко. Сухата мая не е неоходимо да се активира, но и не и пречи това.

В купа сложете брашното, солта и разтопеното масло. Добавете млякото и омесете меко тесто.

Тестото става меко, не се лъжете да добавяте още брашно, дори и да не е гладко.

Разделете тестото на топки, при мен излязоха 11 броя, по около 60-70 грама всяка. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути.

Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Вземете всяко топче тесто и го разточете, сложете натрошено сирене и завийте на рогче.

Намажете ги с разбития жълтък и посипете със сусам. Не ги оставяйте да втасват.

Печете докато коричката стане златиста.

Изключително вкусни са както топли, така и изстинали. И даже идеално ми паснаха на чашата бяло вино.

От Готварската книга на Алби

Facebook Twitter Google+

0 Коментара