Ежедневната реалност на домашното насилие е ужасяваща, но за жалост алтернативата често изглежда по-зле. Не е учудващо, че много от жертвите на насилие смятат, че трябва да мълчат и да търпят, рискувайки сигурността си, за да запазят честта си пред хората. Страхът от реакцията на обществото изглежда понякога дори по-страшна от тормоза.

Реакцията “Не знам как е позволила да се случи, аз никога не бих се поставила в такава ситуация.” е често срещана, но напълно нечестна. Насилието има толкова много различни форми и аспекти, че е невъзможно да погледнеш една ситуация отстрани и да кажеш, че би постъпил различно.

Насилието не е толкова чернобяло, колкото хората си мислят. И не се случва на втория ден от връзката. Жертвите са постепенно манипулирани, унижавани и пречупвани — насилникът прави всичко възможно да затвори всеки възможен изход, преди да покаже същността си. Когато имат контрол върху финансите, кариерата, социалния живот, връзката с роднините и самочувствието на жертвата, нещата вече не изглеждат толкова прости.

Наред с финансов натиск, страхът, че ще загубиш семейството си и страхът от реакцията на насилника за всяко едно действие – всички карти са в ръката на насилника.

Ако смяташ, че ти (или позната) си жертва на домашно насилие, има дискретен начин да се консултираш със специалист. Експертите от “Алианс за защита от насилие, основано на пола” ще те изслушат, разберат и посъветват на телефон 0800 11 977. Линията е създадена с подкрепата на Avon. Научи повече за инициативата: avon.bg/dv

Facebook Twitter Google+

0 Коментара