Повечето родители усещат, че масовият модел на общуване с децата не дава желаните резултати, смята Анита Гергова, майка, създател на “Осъзнати родители”, гост-лектор в Дигитален фестивал за ранното детско развитие. Анита Гергова е горда майка на три породени деца. Те са нейното вдъхновение да се свърже с Адел Фабер и Илейн Мазлиш и да поеме отговорността и ангажимента да разпространи техните световно признати курсове сред българските родители и всички хора, работещи с деца.

Защо темата за “Детето не ме слуша” е актуална и важна за родителите?

Попитахме 1090 майки с деца на възраст до 7 години, кои са 3-те най-често срещани  трудности, които имате в комуникацията с децата си, и ето резултатите:

 • 750 майки отговориха : Не ме слуша (чува ме, но не прави това, което му казвам);
 • 580 майки отговориха: Налага се и държи на своето;
 • 506 майки отговориха: Лигави се.

Резултатите са показателни, че основното предизвикателство, което родителите имат на ежедневна база, е как да накарат децата си да правят или не правят дадено нещо.

Коя е причината да изберете точно тази тема? Как родителите се справят с този проблем?

Аз самата съм майка на 3 малки породени деца и зная как това да ги накарам да ме слушат може да се превърне в истински кошмар. Причината е, че ние родителите искаме да ги накараме, да им кажем, да им обясним, с две думи – да упражним контрол и това не работи.

Защо? Защото всеки път, когато децата чуят например:

 • -изискване – „Измий си ръцете!“
 • забрана – ‘‘Не пипай печката.‘‘
 • предупреждение – ‘‘Ще паднеш, слез от там.‘‘
 • заплаха – ‘‘Ако не тръгнеш с мен, оставаш тук сам.‘‘

те имат само две реакции – бунт или предаване. И в повечето случаи е бунт – инат, лигавене, тръшкане, буйстване и други. А когато се предадат, често е защото изпитват страх.

Повече от половината майки, участвали в нашата анкета, отговарят, че се ядосват, нервират или изпитват безсилие. Около 88% споделят, че най-често започват да обясняват, да повтарят многократно, а 62% казват, че се карат с леко повишен тон.

Какво е решението на проблема? Вие изпадали ли сте в такава ситуация като родител? Какво сте направили?

Всекидневно имам такива ситуации и решението на първо място е в осъзнаването, че не можем да накараме никого, дори и едно дете, да прави нещо, ако не иска. И след това приемане от наша страна ни остава единствено възможността да го насърчим или мотивираме. В курса, ‘‘Как да говорим с малкото дете“ по системата на Адел Фабер и Илейн Мазлиш, обяснявам на родителите няколко умения в тази посока, като например: Вместо да кажем на детето: ‘‘Вдигни мократа кърпа от леглото.‘‘, което звучи като изискване, заповед, можем да:

 • Изкажем какво виждаме или опишем проблема:

‘’На леглото има мокра кърпа.’’

“Мократа кърпа на леглото навлажнява одеялото.‘‘

 • Дадем информация:

‘’Кърпата ще намокри одеялото ми.’’

 • Кажем с една дума:

‘’Кърпата!’’

 • Опишем какво чувстваме:

‘’Не обичам да спя с мокро одеяло!‘’

 • Напишем бележка

“Моля, закачи ме обратно, за да изсъхна. Благодаря!”

Твоята хавлия

Какво е вашето послание към бъдещи и настоящи родители?

Повечето родители усещат, че масовият модел на общуване с децата не дава желаните резултати. Ако Вие също го усещате, потърсете други начини, дори да не са тези, които аз Ви предлагам. Вероятно не всичко, което Ви предложа, ще проработи от първите пъти, защото е нов език и за Вас. И тук ще цитирам Адел Фабер и Илейн Мазлиш: ‘‘ Това, което може да се постигне чрез тези нови умения , е да се създаде климат на взаимно уважение , в който би се зародил духът на разбирателството.‘‘

Защо избрахте да се включите в първия за страната Дигитален фестивал за ранно детско развитие? Какво липсва на децата в ежедневието, комуникацията и споделеното време със семейство, родители и среда?

Избрах да се включа, защото знам с каква целеустремеността и мотивацията работят създателите на фестивала, за да дадат полезност. Към момента работя с тях и по други проекти и виждам резултатите – доволни родители.

Според мен децата днес имат най-много нужда от разбиране – да бъдат чути. Чути отвъд думите и поведението им. Да, имаме уши, с които да чуем какво иска, от какво има нужда сърцето им. Често децата, дори и възрастните не могат да разчетат правилно сигналите, които идват отвътре и реагират и говорят по начин, който ги отдалечава от това, което всъщност искат.

Кои са темите, с които ще участвате и как желаещите могат да ви открият?

Темите, с които ще участвам, са:

 • Практичен уъркшоп “Осъзнати родители”
 • Детето удря, бута, хапе (деца 2-3годишни)
 • Детето не ме слуша ( деца 5-6 годишни)
 • Игрови схеми (деца 0-3 годишни)

Можете да ни откриете на: http://osuznatiroditeli.com/, https://www.facebook.com/osuznatiroditeli/

Дигитален фестивал за ранно-детско развитие ще даде възможност на родители, семейства, деца и специалисти да открият безгрижието, осъзнатото родителство, щастливото детство и възможностите за развитие които заобикалящата среда им предоставя или е подготвила за тях.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара