“Гледайте и слушайте децата. Наблюдавайте ги съзнателно – тук и сега!”. Това споделя Анита Гергова, майка, създател на “Осъзнати родители”, гост-лектор в Дигитален фестивал за ранното детско развитие. Тя е горда майка на три породени деца. Те са нейното вдъхновение да се свърже с Адел Фабер и Илейн Мазлиш и да поеме отговорността и ангажимента да разпространи техните световно признати курсове сред българските родители и всички хора, работещи с деца.

Защо темата, която избрахте за “Игровите схеми” е актуална и важна за родителите?

Родителите все повече се интересуват от различни начини, с които да помогнат на децата си да разгърнат своя потенциал. Особено голям е фокусът им в ранна детска възраст – един от най-важните периоди, предопределящ последващото им развитие в бъдеще. Вече повечето сме чували и/или прилагаме методите на Монтесори, Валдорф, Реджио Емилио и др. Но малцина в България са чували за ‘‘игрови схеми‘‘ и тяхното значение.

Игровите схеми представляват повтаряеми модели на поведение, които малките децата проявяват и благодарение на които учат за света, експериментират и се развиват. Голяма част от знанията и уменията, които са им необходими да усвоят, за да им служат цял живот, ги придобиват именно чрез своите игрови схеми.

Познаването и разбирането на тези схеми, както и насърчаването на тяхното проявление са ключови умения за родителите, които вярват в ефективността на ранното детско развитие.

Коя е причината да изберете точно тази тема? Какво наблюдавате в съвремието и как родителите се справят с този проблем?

В стремежа си да разбирам по-добре света на трите си деца, както и да подобрявам комуникацията си с тях, се обърнах за помощ  към ‘‘най-важната им работа‘‘ – играта. Тя е ключът към разгадаването на много техни поведения, желания и чувства. И тъй като темата за игровите схеми, както вече казах, е почти непозната за българския родител, реших чрез  “Осъзнати родители” да предоставям полезна и практична информация.

Какво е решението на проблема? Вие изпадали ли сте в такава ситуация като родител? Какво сте направили?

Фокусът на “Осъзнати родители” е към подобряване на комуникацията между родител и дете и част от този процес е свързан именно с разбиране повече на детския свят, част от който са именно игровите схеми. За повишаване на компетентността по темата, съм преминала през специализирано чуждестранно обучение и непрестанно чета по темата и се уча от собствените си деца.

Какво е Вашето послание към бъдещи и настоящи родители?

Гледайте и слушайте децата. Наблюдавайте ги съзнателно – тук и сега и ще получите изключително ценна информация за това как те възприемат и разбират заобикалящата ги среда, как се чувстват и от какво имат нужда. А с тези познания на всеки родител ще му е много по-лесно да общува с лекота с детето си и да изгражда дълбока връзка с него.

Защо избрахте да се включите в първия за страната Дигитален фестивал за ранно детско развитие? Какво липсва на децата в ежедневието, комуникацията и споделеното време със семейство, родители и среда?

Избрах да се включа, защото знам с каква целеустременост и мотивацията работят създателите на фестивала, за да дадат полезност. Към момента работя с тях и по други проекти и виждам резултатите – доволни родители.

“Децата днес имат най-много нужда от разбиране – да бъдат чути. Чути отвъд думите и поведението им.“

Да имаме уши, с които да чуем какво иска, от какво има нужда сърцето им. Често децата, дори и възрастните не могат да разчетат правилно сигналите, които идват отвътре и реагират и говорят по начин, който ги отдалечава от това, което всъщност искат.

Кои са темите, с които ще участвате в Дигитален фестивал на ранното детско развитие и как желаещите могат да ви открият?

Темите, с които ще участвам, са:

  • Практичен уъркшоп “Осъзнати родители”
  • Детето удря, бута, хапе (деца 2-3 годишни)
  • Детето не ме слуша ( деца 5-6 годишни)
  • Игрови схеми (деца 0-3 годишни)

Можете да ни откриете на: http://osuznatiroditeli.com/,

https://www.facebook.com/osuznatiroditeli/

Дигитален фестивал за ранно-детско развитие ще даде възможност на родители, семейства, деца и специалисти да открият безгрижието, осъзнатото родителство, щастливото детство и възможностите за развитие които заобикалящата среда им предоставя или е подготвила за тях.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара