Ако страдате от недостатъчното внимание от страната на вашия партнъор или не получавате от него отношението, за което винаги сте мечтаели…

Снимка: Pixabay

Ако чувствата, които изпитвате във връзката, оказват хронично отрицателно въздействие на вашето самочувствие, настроение и поведение…

Ако не намирате силите да излезете от тази ситуация – вероятно, сте създали емоционална зависимост към човека, който не може или не иска да изгражда с вас щастливото партньорство.

Причината на подобната зависимост винаги се крие в нашите умения да вярваме и да се надяваме, а също и в нашите страхове да не се справим с определени ситуации.

Често приписваме на партньора си такива черти и възможности, които бихме искали да имаме сами. Докато съсъществуваме с него, създаваме у себе си фалшивото усещане, че ги притежаваме. По тази причина започваме да жертваме другите си възможности и желания, особено, когато човекът до нас го изисква.

Невъзможността да излезем от измъчващата ситуация се дължи и на големите емоционални инвестиции, които направихме – както в казиното: колкото повече затъваш, толкова по-страстно желаеш да спечелиш.

Бих посъветвала хората, създали тази зависимост, да си отговорят на въпроси – какво точно очакват от връзката и какво ще получат, ако нещата би тръгнали в желаната за тях посока.

Следващата стъпка е да потърсят тези неща на друго място: да отделят време за да отидат при хора, с които могат да изградят липсващите качества, средства, емоции… Да отстояват своето право за пълноценното взаимодействеи с другите и света – дори, когато единствената пречка е собственното нежелание да променят нещастливото си ежедневие.

И да върнем инвестициите! Представете си върху някакъв празен стол в стаята човека, към когото имате емоционалната зависимост. Задайте си въпроса:

какво му дадох на него, което ми е нужно за да живея добре?

Не говорим за чисто материалните неща, а по-скоро за вашите духовни ценности! Например, умението да обичам, вярата в благородство или умението да решавам проблеми…. Представете този нематериален обект във вид на някакъв материален образ и си задайте въпроса: искам ли да се разделя с този обект завинаги или искам да си го върна обратно? Ако това е част от вашата ценностна система, по-добре да си върнете инвестицията: представете, как се предвижва към вас и се завръща във вашето тяло. След това си дайте малко време за да усетите новото си състояние.

Източник

Facebook Twitter Google+

0 Коментара