Малко художници могат да се похвалят с пораждащата възхищение творческа плодовитост на Пабло Пикасо. Той е сред най-влиятелните и възхвалявани художници на XX век, а кариерата му обхваща над 80 години от живота му, който продължава 91 години. През това време той създава около 50 хиляди творби.

Пламенната му натура и неизчерпаем творчески импулс са неразривно свързани с личния му живот, който е изпълнен с бурни бракове, безброй афери и непрестанно менящи се политически и лични възгледи.

Пикасо постоянно се преоткрива и винаги се стреми да е новатор и да разшири пределите на артистичното изразяване. Това му носи и международно признание на творчески гений.

Втори сезон на номинирания за „Еми“, „Златен глобус“ и за „Наградата на гилдията на киноактьорите“ сериал, ГЕНИЯТ: ПИКАСО, изследва отдадеността на испанския емигрант към творчеството, приноса му към съвременното изкуство и бурния му личен живот. Знаковата продукция на National Geographic ще се излъчи премиерно на 22.04. от 21:55 часа с епизод с дължина на пълнометражен филм.

Новият сезон, създаден от Fox 21 Television Studios, е продуциран от компанията на Брайън Грейзър и Рон Хауърд Imagine Entertainment, от MWM Studios и EUE/Sokolow Entertainment. Кен Билър се завръща като творчески директор, изпълнителен продуцент, сценарист и режисьор.

Антонио Бандерас („Кожата, в която живея“, „Маската на Зоро“) дава живот на образа и артистичната кариера на големия художник Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Руиз Пикасо. Алекс Рич („GLOW“, „Истински Детектив“) е в ролята на младия Пикасо, който отказва академичното образование и се присъединява към кръга на младите художници и писатели-бохеми, които се борят да успеят в Испания и Франция в началото на XX-и век.

Клеманс Поеси („Тунелът“, „Финалният портрет“) е в ролята на Франсоаз Жило – френска художничка и авторка на бестселъри, от чиято десетгодишна любовна връзка с Пикасо се раждат две деца. Тя е единствената му любовница, достатъчно силна, за да издържи на страховитата му енергия и след това да продължи с живота си. Себастиан Роше  („Младият Папа“, „Човекът във високия замък“) е Емил Жило – тираничният баща на Франсоаз. Робърт Шийън (Fortitude, „Особняци“) играе Карлос Касагемас – испански студент по изобразително изкуство и поет, който е един от най-близките приятели на Пикасо. Попи Делевин („Kingsman: Златният кръг“, „Крал Артур: Легенда за меча“) играе Мария-Тереза Валтер – любовница и муза на Пикасо, която му ражда първата му дъщеря. Ашлин Франсиози („Игра на тронове“, „Падението“) е Фернанде Оливие – френска художничка и модел, на която Пикасо рисува над 60 портрета.

Те се присъединяват към завръщащите се актьори от номинирания за „Еми“, „Златен глобус“ и „САГ“ първи сезон – Саманта Коли („Лов на вещици“) в ролята на Дора Маар – фотографка и художничка от Франция, която също е любовница и муза на Пикасо, Ти Ар Найт („Анатомията на Грей“, „Игра на лъжи“) в ролята на Макс Яков – един от първите приятели на Пикасо в Париж; Сет Гейбъл („Салем“, „Експериментът“) в ролята на Гийом Аполинер – един от най-изтъкнатите поети на XX-и век, който често си сътрудничи с Пикасо; и Джони Флин („Болен от любов“), който прави специално участие в ролята на френския актьор Ален Кюни.

Работата по втория сезон на възхвалявания сериал започва миналата година, като снимките се правят на много места, където е живял и работил самият Пикасо. Те включват тридневни снимки в Малага, Испания – родното място на Пикасо и Бандерас, където се снима в къщата, в която е роден Пикасо, в църквата, в която е кръстен и на арената за борба с бикове, на която открива силно вдъхновение през младостта си.

„Лошите художници копират. Добрите крадат.“

 

Преплитайки сцени показващи младия Пабло (Рич), решен да изрази собствената си гледна точка чрез изкуството си, и майстора на техниката и творец-визионер, известен като Пикасо (Бандерас), ГЕНИЯТ: ПИКАСО започва със кадри от крайбрежното испанско градче Малага. Там детето Пабло (Алесио Скалзото) се учи да рисува под напътствията на своя баща Хосе Руиз Бласко (Дейвид Уилмонт, познат от „Ана Каренина“, „Големият полицай от малкия град“), който е учител по рисуване в провинциално училище.

Пабло се отказва от образованието, за което плаща неговият богат чичо д-р Салвадор Руиз (Джорди Молла, познат от „Ридик“ и „Истинска измама“) и среща Карлос Касагемас (Шийън) в една таверна в Барселона, където се събират свободомислещи хора. Двамата се оказват сродни души и заминават за Париж, за да търсят слава и богатство, но се оказва, че са само двама от многото млади испански художници, привлечени от френската столица. Вдъхновен от парижкия нощен живот, но разочарован от това, че трябва да имитира класически стилове, които продавачите на картини предпочитат, Пабло решава да създаде творби, които ще се продават, сред които е и неговата картина на балната зала „Мулен дьо ла Галет”. Когато обаче в живота му се случва трагедия, в работата му настъпва драматичен обрат и той започва да ползва цветова гама, посветена почти изцяло на нюансите на синьото.

Пабло живее в порутено жилище в Монмартър и често посещава местното кабаре „О Лапен Ажил“, където се събират неговите приятели, сред които френския поет, художник, писател и критик Макс Яков (Найт). Именно там Пикасо среща своята любовница Фернанде Оливие (Франсиози) и я рисува с интимност, привързаност и нежен еротизъм. Пабло изоставя гамата и темите на своя Син период и започва да рисува панаири и циркови артисти които изобразява в гама от тебеширено розови нюанси, напомнящи за поемите на Гийом Аполинер (Гейбъл) – един от няколкото поети, които са сред най-близките му приятели. Жизнерадостният му стил привлича вниманието на нови колекционери и покровители, сред които и богати американци, живеещи в Париж: Гертруд (Трейси Чимо, позната от “Лошите евреи”) и Лио Стийн (Идо Голдбърг, познат от “Остри козирки”).

„Научи правилата като професионалист, за да можеш да ги нарушаваш като артист.“

Пикасо (Бандерас) вече на около 45, женен и с малък син от първия си брак, започва тайна любовна връзка с много по-младата Мария-Тереза Валтер  (Делевин). Пикасо и Валтер живеят неофициално заедно за известно време след раждането на дъщеря им Мая. Въпреки че скромната и отстъпчива натура на Валтер представляват „тих бряг“ за Пикасо по време на бурния му брак, липсата интелектуално любопитство и дух у нея се превръща в проблем. Скоро Пикасо започва нова връзка с красивата и призната фотографка Дора Маар (Коли), която не му отстъпва по творческа енергия, интелект и пламенност. Маар става негова любовница и постоянна другарка и документира създаването на „Герника“ – неговото силно визуално послание за нацистката бомбардировка на малкото испанско градче точно преди Втората световна война.

Докато вечеря с Маар, която планира скоро да напусне, Пикасо флиртува с Франсоаз Жило (Поеси), която вечеря със своята приятелка от училище – художничката Женевив Алико (Стефан Кайяр, позната от „Денят на Бастилията“) – и с актьора Ален Кюни (Флин). Въпреки че тя е на 21, а Пикасо – на 61, между тях скоро се ражда партньорство, което е и романтично, и професионално, а междувременно Маар се бори с депресията. Пикасо има две деца от Жило – син Клод и дъщеря Палома – но се разделя с нея след повече от 10 години.

Сериалът е заснет в много градове в Европа – в Париж, Малага, Барселона, Будапеща и Малта – и в него се появяват много известни личности, чиито пътища са се кръстосвали с този на Пикасо. Сред тях са Коко Шанел, Анри Матис, Жорж Брак и Жан Кокто. Световната премиера на ГЕНИЯТ: ПИКАСО е през април по National Geographic на 43 езика в 172 страни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара