Думата „пилинг“ произлиза от английския глагол “to peel“, който означава “беля се, лющя се“. Това е най-старата козметична процедура, известна още от древността, но безспорно актуална и днес.

В миналото пилингът се състоял в нанасяне върху кожата на разтворени във вода хума или глина, разказват от Фондация “Скейндор – За Здрава Кожа”.

Пилинг, скраб, гомаж, ексфолиант – без значение e как се наричат средствата за отстраняване на мъртвите клетки, те ни помагат да възстановяваме кожата периодично.

Пилингът е задължителен, той е първата заповед в света на козметиката! Ако го пренебрегнем, всички наши усилия за чиста и здрава кожа ще се окажат безполезни. Това е така, защото жизненият цикъл на клетките има продължителност 4 – 5 седмици, след това те умират, натрупват се на повърхността на кожата и ако не ги премахнем от там, мътният безжизнен тен, пъпките и лишеите могат да се задълбочат.

Има различни видове пилинги, а най-разпространени са

химичният и механичният.

Важно е да ги различаваме, защото всеки един от тях дава различни резултати и преди да пристъпим към който и да било, трябва да сме запознати с действието и ефекта му.

Сам по себе си пилингът има за цел да премахне мъртвите клетки от кожата ни.

Механичният – или микродермабразио – цели да освежи кожата и да премахне грубия слой, който запушва порите. Продуктите, които се използват върху лицето, тялото, ръцете и ходилата, съдържат частици, наречени ексфолианти. Те могат да бъдат микроскопични пластмасови топчици, морска сол, минерали, ситно смляни пемза, маслинови и кайсиеви костилки, орехови черупки, восъчни гранули и кремообразни водорасли. Продуктите имат в състава си още активни миещи субстанции, както и различни омекотяващи, хидратиращи и подхранващи добавки. Целта е да упражнят освежаващ и подмладяващ ефект.

Химичен пилинг. За него се използват специални течности, гелове или кремове на базата на плодови киселини или ензими, които “разтварят” мъртвите клетки. Методът на химичен пилинг е особено ефикасен при заличаване на пигментни петна и следи от акне. Прилага се в козметичните салони и в дерматологичните кабинети.

При пилингите се използват различни киселини: гликолова, салицилова, млечна, пирувикова, плодови ензими, трихлороцетна, карболова и др. Степента на лющене след процедура е фактор, който най-често притеснява пациентите. Той е различен при всеки вид пилинг. От значение е типа кожа, до колко е хидратирана, количеството и вида на използвания химичен препарат, както и продължителността на пилинг процедурата. Все повече марки започват да разработват пилинги, комбинация от киселини и ензими, които са без излющване и са щадящи към кожата, но въпреки това ефекта от обновяването на кожата е видим.

Ексфолирането на кожата трябва да се случва често, не само в козметични салони, но и в домашна среда. Разбира се трябва да се запознаем с подходящите пилинг продукти за самите нас и за типа на нашата кожа.

Например химичният пилинг е подходящ за мазна кожа и не се препоръчва за суха и чувствителна кожа. Механичният пилинг е подходящ за смесена, мазна и зряла кожа. Изключително полезен е за увредена кожа, люспи и запушени пори. Ензимният пилинг е за всички типове кожа, особено за чувствителна и суха. Качествените  козметични пилинг продукти  стимулират регенерирането на епидермиса, изглаждат и изсветляват кожата и петната. Подобряват цялостната структура на кожата.

И ефектите не закъсняват. Доказаният резултат на пилинга е причината той да стои на пиедестал в козметиката и до ден днешен. А есента и зимата е идеалното време да се погрижите за кожата си и да я възстановите от щетите, които слънцето и лятото причинява!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара