Сериалът на БНТ „Порталът“ е включен сред десетте най-добри сериала, излъчени от европейски обществени медии.

Продукцията ще бъде представена на ежегодната среща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) „Proud to Present Fiction 2021“ г. на 9 ноември. Тази година форумът представя 10-те най-добри европейски медийни художествени поредици за възрастни, произведени наскоро, за част от които излъчването тепърва предстои. Сесията ще се проведе онлайн и дава възможност за членовете на EBU да представят своите продукции, да обменят опит и да разширят възможностите си за представяне в други държави. Събитието няма състезателен характер, а самото участие в престижната селекция е успех за създателите на сериалите.

БНТ излъчи 6-серийната приключенска драма с елементи на романтика, научна фантастика и интригуваща кримка „Порталът“, тази пролет. Поредицата върна зрителите във времето и ги потопи в средите на музикалната естрада.

Сериалът разказа историята на криминалния психолог Крум Бонев (Велислав Павлов), който попада в 1979 г., за да разследва убийство, което още не се е състояло. В същото време пришълец от миналото – чаровният учен Джингиби (Александър Кънев) започва свое приключение в 2019 г. В „Порталът“ е и последната филмова роля на незабравимата Татяна Лолова. Образът на Леля Зорка – жена с висок дух и ведър характер, въпреки превратностите на съдбата, е написана специално за нея. Сценаристи на „Порталът“ са Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова, режисьор е Илиян Джевелеков, оператор Мартин Балкански, художник Георги Димитров, а изпълнителен продуцент -„Мирамар филм“.

Признанието от чуждестранни професионалисти идва след като в България сериалът получи изключително добри отзиви от публика, както и критика. Силвия Недкова, автор в сайта „Площад Славейков“, го нарече „първият наш сериал, който следва успешно западните стандарти“, а журналистът, критик и писател Митко Новков определи в сайта kultura.bg интригата като „завладяваща“, загадката „обсебваща“, а детективския елемент „перфектно изпълнен по каноните на жанра.“

Селекцията на EBU включва още два сериала от шведската телевизия SVT – „Dough“ и „Thin Blue Line“, „The Optimists – Caribbean Season“ (Русия), „New Hеights” (Швейцария), „Lockdown“ (Белгия), както и четири сериала от Германия – „Marnow Murders” на ARD/NDR и „Loving Her“, „Sheeple” и „Fury” – на една от най-големите европейски телевизии ZDF.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара